Elképesztő számok kerültek napvilágra – Kiderült, hogy mennyiért biztosította túl magát a kormány!

Menczer Tamás volt a köztévé egyik vendége, ahol a kormány által Kínától vásárolt lélegeztetőgépekről volt szó. A külügyi államtitkár elárulta, hogy összesen 16 ezer darabot rendeltek,

melyre a kormány 300 milliárd forintot költött.

Orbán Viktor a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülve jelentette ki korábban, hogy 8000 darabos lélegeztetőgép kapacitást tart szükségesnek. Ehhez képest a Külügyminisztérium mégis több, mint 16 ezer darabot rendelt azért, hogy 10 ezer biztosan megérkezzen.

A járvány magyarországi csúcsán egy időben is csak 80-at használtak a lélegeztetőgépekből, míg az átlag 60 körül volt.

Tehát a kormány most 200-szorosan biztosította be magát új eszközökkel, úgy, hogy az országban 1500-2000 lélegeztetőgép már amúgy is rendelkezésre állt.

A 444.hu több alkalommal is próbálta megtudni a Külügyminisztériumtól, hogy összesen hány darab lélegeztetőgépet rendeltek Kínából, milyen típusúak azok és mennyit költöttek a beszerzésükre, de eddig egyik kérdésre sem kaptak választ.

A külügyi államtitkár a riportban azzal indokolta a kormány túlrendelését, hogy óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért, ezért nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is fog érkezni.

A túlrendelést ezek szerint azonban nem sikerült lemondaniuk.

Az elképesztően magas, 300 milliárd forintos összegről Menczer azt mondta: a szükséges anyagi forrás a kormány rendelkezésére állt, hiszen “emberélet nem múlhat pénzen”.

A túlrendelt eszközökkel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a beérkezett gépek közül azokat, melyekre itthon nem lesz szükség, értékesíteni fogják.

Eközben pedig idehaza is elkezdődött a lélegeztetőgép-gyártás. Az egyiket a Műszaki Egyetemen tervezték, melyből napi 10 darabot tudnak készíteni, a másikat pedig a váci Celitron nevű cég gyártja. Menczer meg is említette az utóbbit, hogy a váci cég “elkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének, a Panther 5-nek as gyártását, a nyár végére 1000 darabot használhatnak majd a kórházak, Magyarország tehát stratégiai kapacitással erősödött”.

Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai gyártású gépek azon a 16 ezer darabon felül készülnek, melyeket a kormány Kínától rendelt!

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!