Ez sem jött be nekik – Kudarcba fulladt a kormány terve

A kormány a koronavírus-járvány miatt állásukat vesztetteket, nem a munkanélküli juttatás időkorlátjának kibővítésével szerette volna segíteni, hanem azzal, hogy speciális önkéntes tartalékos katonákat képeznének ki belőlük.

A Honvédelmi Minisztérium több ezer fő jelentkezésére számított, ennek ellenére eddig mindössze 600-an érdeklődtek a program iránt.

A tárca a Népszavával közölte, hogy jelenleg az ország 25 pontján zajlik az érdeklődők alkalmassági szűrése, orvosi és pszichológiai vizsgálata. A vizsgálatok végeztével fog majd kiderülni, hogy végül hányan köthetnek szerződést a honvédséggel a július elsején induló programba.

A lap szerint a honvédség május közepén jelentette be az új, munkanélkülieknek indított foglalkoztatási formát, amelyre a 18 és 50 év közöttiek jelentkezhetnek. A programban résztvevők egy hat hónapos, több fázisú kiképzést kapnak, melyért havi 161 ezer forint fizetés, továbbá ruházkodási, és utazási hozzájárulás jár. Ez utóbbi azért is jár, mivel a munkaidő végén a katonák hazamehetnek a családjukhoz.

Az új program azonban bármikor megszakítható, ha valaki időközben talál magának állást. A hat hónapos kiképzés végén újabb hat hónap kezdődhet speciális önkéntes tartalékosként, de az érdeklődők jelentkezhetnek valamelyik hivatásos foglalkoztatási formára is. Ehhez viszont el kell végezni egy másik, szigorú fizikai alkalmasságit is.

A honvédség idén 3800 munkanélkülit tud foglalkoztatni, bár hozzáteszik, hogy ha a kezdeményezés népszerűnek bizonyul, akkor a kormány és a tárca a későbbiekben valószínűleg jóval több ilyen státuszt tud majd biztosítani.

Ehhez képest a mostani jelentkezési számból inkább az szűrhető le, hogy ez a kezdeményezés nem nyerte el a munkakeresők tetszését. A minisztérium által közölt számok azt mutatják, hogy kevesen szeretnének a katonaságnál elhelyezkedni, mint speciális önkéntes tartalékos,

tehát a kormány válságkezelési terve elbukni látszik.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!