Még Fekete György temetése alatt sem bírta megállni Orbán a polgárháborús uszítást

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Eltemették kedden Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia áprilisban elhunyt tiszteletbeli elnökét a Fiumei úti sírkertben. A szertartáson több közéleti méltóság is részt vett, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő. Orbán beszédet is tartott, amiben az MTI beszámolója szerint, egykori liberális múltjára célozva, azt mondta: “fiatalon elege volt az évtizedes helyben járásból, menni akart, törni az utat előre”, de volt, hogy a nagy rohanásban elbizonytalanodott, és amikor “hátra nézett”, keresve a követendő utat (ez lehetett a Fidesz híres-neves konzervatív fordulata),

akkor “találkozott először a tekintete Fekete Györgyével”.

Ismeretségükből nem lett azonnal szövetség vagy barátság, ismerte be Orbán, de az idő segített abban, hogy ők ketten “találkozzanak egy nagy mű megvalósulása felé vezető úton”. Ez a nagy mű Orbán szerint “a nemzeti kultúra és a nemzetállam pozícióinak védelme” lett, amiért Fekete élete végéig küzdött. Feketét “nem tévesztette meg a művészek és a politikusok eszközeinek különbözősége, mert tudta, hogy lényegét tekintve rokonszakmákról van szó, legalábbis Magyarországon” – hangsúlyozta Orbán.

A gyászbeszéd egy pontján a kormányfő, nem bírván megállni, hogy ne uszítson nyugat-európai szövetségeseink ellen, egy rendkívül ízléstelen fordulattal úgy fogalmazott:

A kultúra harci terep, és “ma, amikor Nyugatra tekintünk, elborzadva látjuk ezt”.

Orbán a szokásos harci retorikáját sem bírta kispórolni a beszédből, mert ezután azt mondta, a “közélet katonáinak a kormányzás az eszköze, amellyel a szellemi, lelki energiáknak lehetőséget teremtenek a megtestesülésre, és ez volt a szövetségük fundamentuma”. Szerinte Fekete György számára ez a harc mást jelentett, mint a nyugatnak, Fekete ugyanis nem mások ellen, hanem a magyar önazonosságért harcolt. Orbán szerint Fekete úgy vélte, hogy “a mi dolgunk, hogy méltó helyre emeljük a gondolatot, az akaratot, a művet”, hogy méltó formában, rendben, intézményekben továbbvigyük, hogy a magyarok kulturális teljesítménye egyre csak épülhessen.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!