A kormány újabb kudarca – Hatalmas veszteséggel működik az új állami vállalkozás!

Az Orbán-kormány hatalmas beruházást valósított meg, 52 milliárd forintból felépítették az állami autó-tesztpályát, a ZalaZone-t. A létesítménynek tavaly már ügyfelei is voltak, azonban hatalmas kudarcot könyvelhetnek el, hiszen mindössze 109 millió forint árbevételt értek el vele, ami a bérköltségek ötödét sem fedezi.

A G7 portál szerint, a magyar tesztpálya rendkívül gyengén teljesített az európai összehasonlításban, mivel kisebb, néhány milliárd forintból épült pályák is a sokszorost termelték ki a ZalaZone bevételéhez képest az elmúlt években. Egyébként a tesztpálya szeptemberben még 112 főt alkalmazott, mára már csak 53 embert foglalkoztat.

A lap megemlíti, hogy eddig 51,5 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a pálya megépítésére, tehát ha azt szeretnék, hogy 30 év alatt megtérüljön a befektetett összeg, akkor a kamatkiadásoktól eltekintve is legalább évi 1,7 milliárdot kellene visszatermelnie, ráadásul ez az összeg nem az elvárt árbevétel, hanem a profit kéne hogy legyen, mivel az árbevételnek a működést is finanszíroznia kellene.

Csak, hogy a realitás talaján maradjunk, a kívánt profit elérése szinte lehetetlen.

Európa egyik legnagyobb tesztpályája, ami 23 ezer embert foglalkoztat, komplex autóipari tesztelést, dokumentálást és engedélyeztetést végez, de még ez is csak 1,6 milliárdos éves profitot tud felmutatni.

Talán nem meglepő, de a megkötött szerződések 96 százaléka landolt Fidesz-közeli építőipari cégeknél:

a Duna Aszfalt, a Szabadics Zrt. és a ZÁÉV összesen 49,5 milliárd forintnyi megbízást tudhatott a magáénak.

A nyertes cégeknek főleg utakat és épületeket kellett felhúzniuk, bár kicsit drágán dolgoztak, mivel egy 2×1,5 km-es területen, a 2 km hosszúságú főpálya és az ehhez kapcsolódó utak építésére annyi pénz ment el, amiből akár 20-30 km autópályát is lehetett volna építeni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!