Nagy a baj – Súlyos következményei lesznek, ha a kormány továbbra sem tesz semmit!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) jelezte, hogy elkezdték ügyvédi letétbe helyezni tagjaik nyilatkozatait, melyekben felmondják az önként vállalt többletmunkát valamint a külső ügyeleteket – közölte a 444.hu.

Közleményükben elmondták, hogy külön kérték is az orvosokat, hogy mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon felüli többletmunkára.

Az akciójuk célja, hogy “az önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható, és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel”.

2019 novemberben kapott felhatalmazást a MOK a kamara közgyűlésén arra, hogy az ilyen szerződések felmondását megszervezzék. A határozatot májusban területi szervezeteik tanácsa is megerősítette, mivel a 2021-es költségvetésben nincs fedezet “az egészségügyi dolgozók pályán és itthon tartásához szükséges bérekre”.

Közleményükben kiemelik, hogy

az “önként vállalt többletmunka” csak a nevében önkéntes,

valójában azonban ez egy munkajogi kényszermegoldás arra, hogy az alulfinanszírozottság és az orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás.

Ez eredményezi például azt a MOK adatai szerint, hogy a magyar orvosok átlagosan heti 60-70 órát dolgoznak, miközben a kezdő orvosok 900 forintos, a szakorvosok pedig 1700 forintos órabérért dolgoznak.

Jelezték azt is, hogy a szerződések felmondásáért nem érheti a jog szerint hátrányos megkülönböztetés a dolgozókat, mivel a kötelező munkájukat elvégzik.
Álmos Péter kamarai alelnök szerint az ellátórendszer sérülékenységére és a változás halaszthatatlanságára hívnák fel a figyelmet az akciójukkal.

Közleményükben jelezték továbbá azt is, hogy aktív résztvevői a belügyminiszter által életre hívott Bérrendezési Munkacsoportnak, és “üdvözlik a kormány bérrendezés iránti elkötelezettségét”,

azonban csak azt tekintenék eredménynek, ha a bérek valóban rendeződnének végre!

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!