Hatalmas vereséget szenvedett Orbán az Európai Bíróságon

Meghozta ítéletét a 2017-es magyar civiltörvény ügyében az Európai Bíróság. Ítéletükben úgy határoztak:

a civil szervezetekről szóló magyar szabályozás sérti az EU-jogot, ezért vissza kell vonni.

Az indoklás szerint “Magyarország azáltal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek egyes kategóriái tekintetében, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

Ismeretes, a Fidesz 2017-ben fogadta el a magyarországi civil szervezeteket súlyosan diszkrimináló jogszabályt. A “külföldi szervezetek átláthatóságáról szóló törvény” értelmében nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be az 500 ezer forintot meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek egyes kategóriai tekintetében (amennyiben az éves támogatási összeg meghaladja a 7,2 millió forintot). A jogszabály úgy rendelkezett, hogy az érintett szervezeteknek fel kell tüntetniük az adományozó nevét és a pontos összeget, amit később egy nyilvános portálon tesznek közzé.

Az egyik legsúlyosabban diszkrimináló és megbélyegző kitétel az volt, hogy minden kiadványukon és a honlapjukon is

fel kellett tüntetniük, hogy „külföldről támogatott szervezetnek” minősülnek.

Az Európai Bizottság kezdettől fogva elítélte a civiltörvényt, az uniós joggal ellentétesnek ítélte, emiatt kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben. Orbánék ennek ellenére sem változtattak a jogszabályon, és a felvetett kérdésekre sem adtak kielégítő választ az Európai Bizottságnak, így került az ügy a Bíróság elé.

Az Európai Bíróság ítélete hatalmas vereséget jelent Orbán Viktornak és kormányának, az ítélet értelmében ugyanis el kell törölniük a súlyosan diszkriminatív jogszabályt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!