Mészárost kihúzták a bajból – Sikerült úgy-ahogy eltusolni a dolgot!

Szél Bernadett ír arról a közösségi oldalán, hogy választ kapott a környezetszennyezést elkövető Viresol és a Mátrai Erőmű ügyében.

Korábban a független országgyűlési képviselő tett feljelentést Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója ellen, mivel az bizonyíthatóan hatalmas környezetszennyezést követett el. Az üggyel kapcsolatban kereste meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy megtudja, miért nem szabtak ki bírságot, miután már a hatóság is kimondta, a Viresol tavaly nyár óta szennyezi a környező vizeket.

Mint írja,

“Mészáros a jelen állás szerint ötmillióval megússza a Viresol-szennyezést”,

azonban az még továbbra is kérdéses, hogy hajlandó lesz-e a milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó cég technológiai fejlesztést végrehajtani a búzafeldolgozóban, annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson ilyen elő.

Szél a bejegyzésében leírja, hogy “a hatóság válasza szerint, bár a Viresol felelős mind a tavalyi tömeges halpusztulásért és a rosszulléteket okozó gázszennyezésért, nem ők, hanem a Mátrai Erőmű kapott vízszennyezési bírságot.

Azt írják: “A vonatkozó ágazati jogszabályok alapján az Igazgatóság a vízszennyezés közvetlen okozójával, az Őzse-völgyi tározó üzemeltetőjével szemben lefolytatta a hatósági eljárásokat.
Az Igazgatóság az üzemeltetőt a 2019.07.22. és 2019.08.28. között okozott rendkívüli vízszennyezés miatt 2.104.302,- Ft bírság, majd a 2019.11.14. és 2019.12.05. között okozott rendkívüli vízszennyezés miatt 2.923.258,-Ft bírság megfizetésére kötelezte, aki a fizetési kötelezettségeit teljesítette. A kiadott kötelezések ellen fellebbezés nem érkezett.”

Magyarul 5 millió forintot fizetett a Mátrai Erőmű a Viresol szennyezéséért, és még csak nem is fellebbezett a döntés ellen.

Ellenben a Viresol megfellebbezte a katasztrófavédelem azon döntését, ami a vízszennyezés megszüntetése érdekében szükséges műszaki átalakításokra kötelezte őt.

Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy — az akkor még mindkét céget tulajdonló — Mészáros Lőrinc úgy gondolta: inkább bevállalja a pár milliós vízszennyezési bírságot, csak ne kelljen költséges átalakításokat végeznie a búzafeldolgozóján. A Mátrai Erőmű időközben az államhoz került, én pedig feljelentést tettem a Viresol ellen környezetkárosítás miatt. Várom, mit lép a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, ahova az ügy került!

Hogy miért pont a terrorizmussal foglalkozó főosztály foglalkozott a feljelentéssel az ügyészségen belül, az számomra rejtély… de a lényeg az az eljárás, amit írtam:

Mészáros egyik cége brutálisan szennyez, erre a vele egy területen levő másik cége 5 milliót befizet, miközben a szennyező vitatja, hogy neki bármit is változtatnia kell

— és, kérdezem én, a következő szennyezés esetén mi lesz? Az azóta állami tulajdonba került Mátrai nevében majd az adófizetők fizetnek Mészáros szennyezése miatt?! Nonszensz!” – zárta sorait Szél Bernadett.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!