Hiába a gazdasági visszaesés, az állam és a honvédség lesz a jövő év nyertese!

MTI Fotó: Kovács Tamás

A CEU közgazdász professzora nyilatkozott a gazdaságot érintő változásokkal kapcsolatban, és szerinte, ha az év második felében nem következik be egy újabb világjárvány, akkor is egy 5 százalékos visszaesésre kell számítani a gazdaságban.

“Amióta a Fidesz kormányon van, azóta állandó törekvés figyelhető meg, hogy minél korábban legyen költségvetés, aminek az az ideológiája, hogy akkor tudjuk, mihez képest a magunk pozícióját felvenni a következő évben, ugyanakkor nem ismeretlen az a költségvetési gyakorlat, hogy még december közepén is változhat az adott évnek a költségvetése” – jelentette ki Csaba László az ATV Start műsorában.

A közgazdász professzor szerint ennek most a 2021-es költségvetés tekintetében az az üzenetértéke, hogy a kormány nem kíván jelentősebb élénkítőprogramba fogni.

Csaba László azt is kifejtette, hogy a világgazdaságban ma lényegesen nagyobb a visszaesés, mint amit korábban a Nemzetközi Valutaalap előre jelzett, eszerint pedig a magyar gazdaságnak is célszerűbb lenne abból kiindulnia, hogy az euróövezetekben egy 7-7,5 százalékos visszaesés várható.

“Németországban a Bölcsek Tanácsa egy 5 százalék körüli visszaesést várnak 2020-ra” – tette hozzá a professzor, majd kifejtette, hogy hazánkban is 5 százalék körül lehet majd a visszaesés.

A jövő évvel kapcsolatban pedig elmondta, hogy bármekkora is lesz a növekedés, nem fog tudni visszapattanni a gazdaság a korábbi szintre.

A költségvetés tervezetéből úgy látja, hogy a kormány nem tervez semmit sem visszafogni, azonban nagyobb fejlesztésekbe sem fog belekezdeni.

“Az egészségügyben úgy tűnik, hogy visszavesznek valamelyest a rendkívüli kiadásokból.

Két terület az, amelyik egyértelműen nyertese a jövő évi terveknek: a honvédelem és az állam.

A honvédelem 3 százalékra, az állam saját magára való költése 19,7 százalékra növekszik” – fogalmazott Csaba László.

A professzor az önkormányzatok helyzetéről is elmondta a véleményét, szerinte a kormány igyekszik mindent, amit csak lehet, a maga kompetenciájába vonni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!