Piszkos munkát végzett Orbán – saját szavazói mondtak róla ítéletet

Még a Fidesz szavazóinak is csak egy kisebb része ért egyet a veszélyhelyzet idején meghozott vitatható kormányzati intézkedésekkel – ez derül ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készült felmérésből. Mindebből az a következtetés vonható le, hogy

a rendkívüli jogrend visszaadása csak egy kármentő akció a Fidesz részéről,

mellyel el akarja kerülni a saját táborából való elvándorlást. Az intézkedések nemcsak külföldi, hanem hazai elutasítottsága politikai szempontból is magas kockázatúvá tette a rendkívüli jogrend fenntartását, melyből a legkisebb kár mellett próbál szabadulni a Fidesz.

Az ország nagyobbik része, összes megkérdezett 52 százaléka úgy véli, hogy az Orbán-kabinet visszaélt a kapott mandátummal és antidemokratikusan viselkedett. Még a magukat fideszesnek mondók 13 százaléka is így gondolja, sőt, minden negyedik fideszes szavazó gondolja úgy, hogy

a kormány a veszélyhelyzetet kihasználva olyan jogszabályokat is hatályba léptetett, amelyeket idáig nem sikerült megvalósítania.

Még ennél is nagyobb mértékben, a fideszes szavazók 36 százaléka utasítja el, hogy a helyi önkormányzatoktól a fideszes többségű megyei önkormányzatokhoz irányítanak egyes nagyberuházásokhoz kapcsolódó adóbevételeket. Nem hiába, az önkormányzatoktól elvont pénzek hiányát a Fidesz szavazók is meg fogják érezni, amikor csökkeni fog a helyi intézmények, óvodák, bölcsődék, szociális intézmények, könyvtárak, színházak költségvetése, vagy éppen kevesebb jut sporttámogatásra.

publicus rendkivuli intezkedesek

A Publicus több intézkedést is szondázott pártpreferencia alapján, amelyekkel a Fidesszel szimpatizálók számottevő része (kérdéstől függően 26 és 42 százalék között mozgott az arányuk) nem tudott teljes mértékben egyet érteni. Pulai András szerint ez megerősíti a korábbi méréseiket is, amely azt mutatta, hogy a kormánypárt támogatóinak 40 százaléka például nem támogatta a határidő nélkül elfogadott rendkívüli felhatalmazást.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!