Ezt nem tudják kimagyarázni! Bíróság ítélte el Kövér László tettét!

Kövér László emberi jogokat sértett. Erről mostantól hivatalos dokumentum is van, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi ítéletében kimondta: az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből. Az ítéletről beszámoló Index cikke emlékeztet:

Kövér azt követően tiltotta ki az újságírókat, hogy arról kérdezték a kormánypárti képviselőket: mi a véleményük a jegybank százmilliárdos költéseiről?

Mindez még 2016. április 25-én történt, amikor attól a botránytól volt hangos minden, hogy a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank alapítványai százmilliárdokat osztottak szét baráti körben. Az Index, a hvg.hu, a Népszabadság és a 24.hu újságíróit Kövér László azzal az indokkal tiltotta ki határozatlan időre, hogy olyan helyiségekben is forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol ezt ő még egy 2013-as rendeletben megtiltotta.

Az Index szerint az országgyűlési sajtótudósítások sajátos rendjét az mutatja a legjobban, hogy

a szabályokat Kövér László alkotta, azok megszegését Kövér László bírálta el, Kövér László döntött indoklás nélkül a szankciókról, és a döntés ellen sehol sem lehetett fellebbezni.

Mivel a kitiltás ellen itthon nem lehet jogorvoslattal élni, az újságírók a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordultak. A jogvédők szerint az újságírókra vonatkozó parlamenti szabályozás indokolatlanul jogkorlátozó, amivel Magyarország megsértette az újságírók szólásszabadságát, tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz való jogát.

A kormány azzal érvelt, hogy azért nem szabad bárhol forgatni a Parlamentben, mert ott adott esetben a képviselők kezében lehetnek titkosított iratok, és a tiltott helyen forgató újságírók esetleg lefotózhatják azokat. Ezek mellett a kormány szerint a kérdezősködéssel akadályozták a parlamenti munkát és „zaklatták“ a kormánypárti képviselőket.

A bíróság az újságíróknak adott igazat, és kimondta: kitiltásuk sértette az európai emberi jogi egyezmény véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét!

A fideszes államnak az ítélet következtében nem vagyoni kártérítésként az államnak 4574 eurót, vagyis kb. 1,6 millió forintot kell fizetnie. Az Index emlékeztet: 2011 óta 17 esetben tiltottak ki a Parlamentből újságírókat vagy éppen teljes szerkesztőségeket – főként azért, mert nem engedélyezett helyen zajlott forgatás. Az érintett újságírók és szerkesztők többször kifogásolták a gyakorlatot, de a magyar bíróságoknak és az Alkotmánybíróságnak nincs hatásköre vizsgálni ezeket az ügyeket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!