Baj van a gazdasági mentőcsomaggal – A Szakszervezeti Szövetség szerint alkotmányellenes!

A Pulzus Kutató által készített felmérés eredményéből kiderül, hogy a magyarok 35 százalékának csökkent a jövedelme a január és május közötti időszakban. A közvéleménykutatás szerint a legrosszabb helyzetben a fiatalok és a budapesti lakosok vannak.

A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság 50 százalékának változatlan maradt a jövedelme, míg 4 százaléknak emelkedett ebben az időszakban.

“Nagyon sok ágazatban teljes gőzzel dolgoznak a munkavállalók. Vannak olyan ágazatok, akiket súlyosan érintett: a szolgáltatási szektorban, a turizmusban, a vendéglátásban. De például az építőipar kevésbé érintett” – mondta Kordás László az ATV Start című műsorában.

Azonban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt is elmondta, hogy szerintük a kormány gazdasági mentőcsomagjaként ismertté vált azonnali intézkedésekről szóló rendelete alkotmányellenes és nemzetközi egyezményekbe is ütközik.

A műsorban Kordás kifejtette, hogy azokat a részeit tartják alkotmányellenesnek, amelyek a munkajogi szabályozással vannak összefüggésben.

“Hozott olyan intézkedést a kormány, ami azt mondja ki, hogy a munkáltató egyoldalúan 24 hónapra elrendelhet munkaidőkeretet.

Ezt egyértelműen alkotmányellenesnek tartjuk, hiszen súlyosan beavatkozik a szerződéskötési szabadságba”

– részletezte a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Ezt pedig kifogásolták már az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál is, melyre válaszként azt kapták, hogy ebben továbbra sem kell eltérni a munkatörvény könyvétől.

Kordás azzal az állásponttal is egyetért, hogy nem elég a veszélyhelyzetben a 3 hónapos munkanélküli ellátás.

Szerintük a kormánynak ezt az időszakot 9 hónapra kéne felemelnie, és növelnie kéne a mértékét is.

A kormány álláspontja azonban továbbra is az, hogy ez a javaslat teljesíthetetlen!

A Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta azt is, hogy folyamatosan mérik a magyar társadalom jövedelmi egyenlőtlenségét.

“Azt látjuk, hogy a munkahelyi jövedelmi skálán a felső tizedbe tartozók viszik haza az összes jövedelem 55 százalékát” – mondta Kordás, majd hozzátette, hogy ez kihat a fogyasztásra és a kiskereskedelmi forgalomra is.

Nem véletlen Kordás szerint az sem, hogy még Orbán is arról beszélt korábban, hogy az áprilisi gazdasági számok lesznek a legrosszabbak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint

ez azért van, mert a kormány késlekedett.

“Azt mondta először a kormány, hogy a teljes bérköltség 70 százalékát átvállalja a vészhelyzet idejére a vállalatoknál, ehhez képest az 50 százalék 70 százalékát vállalta át” – állítja Kordás.

Hozzátette továbbá, hogy a válság egyik legnagyobb problémája gazdasági értelemben az, hogy a bizalom eltűnt, a kereslet pedig csökkent.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!