Kővé dermedt a vírusosztály ápolója, amikor meglátta a fizetését

Sokan felháborodtak, amikor néhány napja kiderült, hogy május elsejétől az eddig beígért 180 százalékról 150 százalékosra csökkentették a koronavírus-osztályon dolgozó ápolók órabérét. Kíváncsian várjuk, vajon mit fognak szólni, amikor meghallják, hogy áprilisban sokan még ezt a csökkentett bért sem kapták meg, sőt,

voltak, akik alig több mint százezer forintot kaptak.

Többen ráadásul úgy kapták ezt, hogy közben több mint 200 órát dolgoztak. A 24.hu cikke szerint hiába számítottak a 180 százalékos bérre a dolgozók, azt egyelőre nem kapták meg, az áprilisi bérek többsége az osztályon 109 és 150 ezer forint körül mozgott. Az osztályra több helyről irányítottak át egészségügyi dolgozókat, a lap szerint ők májusban az alapbérüket kapták meg.

A lapnak nyilatkozó ápoló úgy fogalmazott: “kővé dermedt, amikor meglátta az áprilisi fizetéséről kapott SMS-t”. Azt mondta, remélték, hogy később megkapják a pótlékokat, de ez nem történt meg, ezért sokan rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a hó végére. “Pedig már csak azért is megérdemelnénk a nagyobb fizetést, mert egész nap a védőfelszerelésben dolgozunk, ami nem egyszerű” – mondta.

Talán még az elmaradt bérnél is felháborítóbb azonban, hogy az is kiderült, hogy azok az ápolók, akik önhibájukon kívül márciusban karanténba kerültek (mert egy fertőző beteg került az osztályukra), nem hogy az emelt fizetést, de még a beígért 100 százalékos táppénzt sem kapták meg. Pontosabban megkapták, még áprilisban, a májusi utalásnál viszont kiderült, hogy csak 60 százalék járt volna,

ezért a különbözetet levonták tőlük.

A Szent László Kórház azzal védekezett, hogy a 100 százalékos táppénzre való jogosultság megállapítása a kórháztól független, arról országosan egységesen az egészségbiztosítási törvény rendelkezik. „A táppénz számfejtésének gyakorlata, hogy első körben a munkavállaló havi bérének 60 százaléka kerül kifizetésre. Amennyiben a hatóság a beérkezett dokumentumok alapján lefolytatott vizsgálata keretében megállapítja, hogy a foglalkozási megbetegedés jogszabályi feltételei fennállnak, az állam gondoskodik a különbözet kifizetéséről” – írták.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!