Botrány a 13. havi nyugdíj körül – Orbánék főleg a gazdagokat támogatnák

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány jelenlegi terve, miszerint felső korlát nélkül adnák a 13. havi nyugdíjakat, rendkívül igazságtalan. Ezzel a nyugdíjszakértő is egyetért, hisz így nem azok kapnak majd valódi segítséget akik rászorulnak, hanem azok járnak majd jól, akiknek a havi nyugdíja így is 2-3 millió forint körül van.

Az MSZP ezt az igazságtalanságot szeretné kiküszöbölni azzal, hogy olyan módosításokat javasolnak, melyek a rossz anyagi körülmények között lévőkön segítene.

Az ellenzéki párt egyik javaslata például, hogy januárig visszamenőleg minimum 6,5%-kal emeljék meg a nyugdíjakat.

Ezzel a lépéssel éves szinten 62 ezer forint többlettel gazdálkodhatna egy átlagnyugdíjban részesülő idős.

Azt is elfogadhatatlannak tartja a szocialista párt, hogy rengeteg idős kénytelen nagyon alacsony nyugdíjból tengődni, épp ezért szeretné elérni az MSZP, hogy a kormány kezdje meg a 100 ezer forint alatti nyugdíjak felzárkóztatását!

A párt tervei között az is szerepel még, hogy minden átlag alatti nyugdíjban részesülő idős ember kapjon azonnal 20 ezer forint egyszeri juttatást, készpénzben! Szerintük a jelenlegi válságban ez jelentene ezeknek ez embereknek tényleges és azonnali segítséget, nem pedig az, hogy a kormány egy év múlva kiutalja pluszba az egyhavi nyugdíjuk egynegyed részét.

Közleményükben kiemelik:

az Orbán-kormány 2020-ban mindössze 2,8%-kal emelte a nyugdíjakat, miközben az infláció már januárban 4,7%-os volt,

ez pedig az élelmiszerárak durva elszállását eredményezte.

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként csak jövőre kezdi el visszavezetni a 13. havi nyugdíjat. Novák Katalin pedig bejelentette, hogy a 2021-től fokozatosan visszavezetett plusz juttatásnak nem lesz maximalizálva az összege.

Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke elmondta, hogy az éhező, vagy gyógyszert kiváltani nem tudó nyugdíjasokon nem segít a kormány azon intézkedése, hogy többen részesülnek majd nyugdíjban. Számukra az lenne a legjobb megoldás, ha a kormány elfogadná az MSZP javaslatát, és 6,5 százalékos nyugdíjemelést hajtana végre, valamint felzárkóztatnák az alacsony nyugdíjakat.

A szocialista képviselő a felső korlát nélküli 13. havi nyugdíjjal sem ért egyet, mivel szerinte az igazságtalan.

“Miért kell a 2-3 millió forintos havi nyugdíjjal rendelkezőnek is ugyanazt a 2-3 millió forintot kifizetni, mint mondjuk, aki 50 ezer forintos nyugdíjból él, és az csak 50 ezer forintnak az egyheti ellátását fogja kapni. Szóval ez borzasztóan igazságtalan.”

A nyugdíjszakértő ennél is tovább ment. Szerinte “ez egy végzetes döntés“.

“Amikor van egy ajándék, akkor

sokkal ésszerűbb lenne egyösszegűt fizetni mindenkinek, vagy ha az túl erős, akkor maximalizálni hasonlóan, mint a nyugdíjprémiumot,

100 vagy 150 ezer forintban.” – fejtette ki Simonovits András az atv.hu közlése szerint.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!