Gyűrűzik a botrány: orvosi szakvélemény érkezett a “lélegeztetőgépekről”

Jobban tette volna Orbán Viktor ha “fürkésző” és “portyázó” kalandorok helyett szakembereket bízott volna meg a létfontosságú egészségügyi berendezések beszerzésével. Már hetek óta terjed a hír a sajtóban, hogy lélegeztetőgépek helyett, nem intenzív kórházi osztályokra, hanem otthoni használatra szánt légzéstámogató berendezéseket sikerült vásárolni.

Országszerte számos intézmény olyan ResMed Lumis 150 típusú készülékeket kapott a központi raktárból, amelyek a gyártói leírás szerint stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál otthoni, vagy kórházi (nem intenzív) körülmények között.

Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos most egy alapos orvosi szakvéleményt közölt a Facebook oldalán, mindezt politikától mentesen tette, de névvel is vállalva a sajtónyilvánosságot. Véleménye szerint

a gép a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére nem alkalmas!

Ez egyébként a gyártó magyar nyelvű leírásából is kiderül, hiszen ott sehol nem említik, hogy magát a gépet fertőző betegségek esetén lehetne használni. Egyszerűen fogalmazva, ez az eszköz a száj és orr elé szorosan illesztett maszkkal rendelkezik, ami ezekben az esetekben nem elégséges, és ráadásul nem lehet szabályozni a belélegzett oxigén arányát, ami ezeknél a fertőző betegségéeknél alapvető követelmény.

Másik probléma, hogy ugyan a gép légzőszára tisztítható és újrasterilizálható, de az intenzív ellátási protokollban ezt betegenként cserélni kell, tehát ebből megfelelő mennyiségnek is rendelkezésre kellene állnia. Mindezek mellett már szinte eltörpül az, hogy a termékleírás szerint egyébként magyar nyelvű opcióval nem rendelkezik, és több helyről jelezték, hogy csak kínai menüvel lehet kezelni a gépet.

A teljes és nagyon részletes szakmai indoklást itt tudják elolvasni:

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!