Még vége sincs a járványnak, Orbán máris újrakezdte a cigányellenes hergelést

Úgy néz ki, tényleg lecsengőben lehet a járvány Magyarországon, Orbán ugyanis újból elkezdte megtalálni magának a koronavírus előtti sztártémáit. Szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában szóba hozta a Kúriának a gyöngyöspatai kártérítések ügyében hozott ítéletét. Orbán, mintha mi sem történt volna azóta, hogy a Fidesz legutoljára hergelte a magyarokat a témában, rutinos ügyességgel újból felkapta a témát, sőt, az elhangzottak alapján szemlátomást még sikerült egyet csavarnia is a cigányellenes retorikán, amikor azt mondta:

“Én úgy közelítem meg, hogy otthon érezhetik-e magukat a magyarok a saját hazájukban. (…) Olyan világ van-e Magyarországon, ahol egy kisebbség képes olyan rendszert, hálózatot kiépíteni, amivel rákényszeríti az akaratát a többségre. (…) Az mégsem fordulhat elő, hogy a többségnek idegennek kell éreznie magát a saját hazájában. Ez mégiscsak a bennszülöttek, vagyis a mi országunk”.

Bár nyíltan nem mondta ki, hogy kikre gondol, aki tud olvasni a sorok között, az tudja, hogy Orbán a helyi cigányságról beszélt, amikor arra célzott, hogy ők nem a nemzet részei (vagy ahogy fogalmazott, nem “bennszülöttek”).

A Fidesz narratívájában nem a szegregált roma diákok, hanem azok a magyarok az igazi áldozatok, akiknek sok sérelmet kellett elszenvedniük ezek a problémás diákok miatt (a Fidesz szerint a szegregált roma tanulókat a viselkedésük, és nem az etnikumuk miatt emelték ki a többiek közül). Senki nem állítja azt, hogy ezeknek a családoknak nem voltak jogosak a sérelmeik. A társadalmi normákkal ellentétes viselkedés nem elfogadható, ez vitán felül áll. De attól még a roma tanulókat is megszégyenítették, ami nem válik normálisabbá azért, mert másokat sérelem ért.

Orbán az egyik sérelemre hivatkozva akarja eltagadni a másikat. Sőt, ennél tovább megy, mert nemcsak eltagadja, de egyenesen uszításra, a cigánysággal szembeni rasszista hergelésre használja fel azt. Ha nem a cigányság ellen akart volna uszítani, hanem a társadalmi normákat megszegő csoportosulásokkal, egyénekkel szemben akart volna kritikát megfogalmazni (ahogy azt a Fidesz próbálja sugallni, mintha ők valójában csak ezt tennék), amellett foglalt volna állást, hogy miért nem elfogadható így viselkedni egy civilizált társadalomban. Orbán azonban nem ezt tette, hanem arról beszélt, hogy ki mennyire “magyar”, vagy hogy ki mennyire “idegen” a “saját hazájában”. Nem azt mondta, hogy miért aggályos, ha egyes gyöngyöspataiak (származásuktól függetlenül) nem tartják be a többség által elfogadott szabályokat, hanem direkt úgy próbálta feltüntetni a helyzetet, mintha a problémát az etnikumuk jelentené, jelen esetben a roma származásuk, és nem a vélt vagy valós viselkedésük.

Senki nem támogatja a társadalmi együttélés szabályaival, normáival ellentétes magatartásformákat. Ez magától értetődő. Összekötni ezeket az illető etnikumával, és úgy tenni,

mintha az tenne valakit hajlamosabbá az ilyen viselkedésre, hogy milyen bőrszínnel született, mélyen erkölcstelen.

Gyöngyöspatán nem magatartásbeli alapon, hanem etnikai alapon szegregálták, szégyenítették meg a roma gyerekeket, vágták el őket a társadalmi felzárkózás egyenlő lehetőségétől. Akkor is így történt, ha a Fidesz minden áron ennek az ellenkezőjét próbálja elhitetni. Ezért kapták a kártérítést. Hogy voltak-e köztük viselkedésükben kifogásolható tanulók, elképzelhető. Nem lehet ugyanakkor orvosolni az egyik problémát azzal, hogy kreálunk egy másikat (régóta vita tárgya a szociológusok körében, hogy a társadalmi devianciákat vajon milyen mértékben teremti újra maga a társadalom a deviánsnak minősített egyedek további elszigetelésével, kitaszításával).

A cigányok is magyarok, akkor is, ha az nem tetszik Orbán Viktornak. Náci időkre emlékeztető gondolat azt sugallni, mintha azt, hogy ki számíthat magyarnak, nem állampolgárság, vagy nemzeti érzés/identitás döntené el, hanem az, hogy ki milyen etnikumba született. Orbán azáltal, hogy szembeállítja az etnikumokat a nemzetiséggel, nem csinál mást, mint a legalpáribb, legszalonképtelenebb náci fajelméletet próbálja a politikai közgondolkodás részévé tenni. Ez nem helyes, hanem felelőtlen, botrányos és felháborító.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!