Betelt a pohár – Európa fellázadt Orbán ellen!

Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Tegnap rendkívüli dolog történt, olyan, milyenre még nem volt példa az elmúlt években:

Hétfőn Európa szerte 19 újságban egyszerre jelent meg egy levél, amit összesen 73 közismert személy írt alá.

A levélben figyelmeztetik az Európai Unió polgárait, hogy konkrétan személyes fenyegetésnek kell venniük azt, amit a magyar kormány művel!

“Ez a hatalmi koncentráció példátlan az Európai Unióban. Nem szolgálja a COVID-19 – vagy annak gazdasági következményei – elleni harcot.

Ehelyett megnyitja az utat mindenféle visszaélések előtt” – áll a Civico Europa állásfoglalásában, melyet a idehaza a Népszava közölt.

Azok szerint, akik aláírták a hétfőn megjelent levelet, a magyarországi felhatalmazási törvény alapjaiban veszélyezteti az európai demokráciát, ezért sürgősen fel kellene lépni ellene. A szerzők kiemelik, hogy a koronavírus és a magyar kormány egyaránt veszélyt jelent, és egyszerre kell megküzdeni mindkettővel.

“Mi, európaiak két vírussal kell, hogy megküzdjünk egyidejűleg és egyforma erőbedobással. Az egyik a COVID-19, amely a testünket támadja meg, de van egy másik fertőzés is, amely a gondolatainkat és a demokratikus rendszereinket veszi célba.

2020. március 30-án a magyar parlament elfogadott egy szöveget, amely megengedi a kormánynak bizonyos törvények végrehajtásának felfüggesztését, a törvényi rendelkezésektől való eltérést, és további rendkívüli intézkedések bevezetését rendeleti úton, gyakorlatilag meghatározatlanul hosszú időszakra, új korlátozásokkal a médiára és a tájékoztatásra vonatkozóan.”

Az Európai Bizottságot szankciók kivetésére buzdítják, és arra kérik az európai sajtót, hogy folyamatosan kövesség a magyarországi fejleményeket és tudósítsanak róla rendszeresen.

“Eljött az ideje a széles körű mozgósításnak és kollektív cselekvésnek. Felhívjuk a tagországok médiáját, hogy szenteljen híreket a magyar helyzet bemutatásának, akár napi rendszerességgel. Kérjük őket, tegyék lehetővé a magyar és más európai állampolgárok számára az ingyenes hozzáférést tartalmaikhoz a plurális és független tájékoztatás érdekében.

Felhívjuk az Európai Bizottságot, amely a szerződések őre, hogy sürgősen reagáljon és alkalmazzon szankciókat, arányban az európai szabályok és normák elfogadhatatlan megsértésével. Az Európai Parlament és a Tanács késedelem nélkül fogadja el ezeket a szankciókat.”

Az levél aláírói között van több volt miniszterelnök is, filozófusok, újságírók és volt EU-biztos is.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!