Forrnak az indulatok Orbán miatt – Nem tartják jogosnak az EU-s támogatás összegét!

Fotó: EPA

Az Európai Unió március 13-án döntött arról, hogy a Coronavirus Response Investment Initiative (CRII) segélyalapból Magyarország összesen 5,6 milliárd eurót, azaz közel kétezer milliárd forintot kaphat – közölte a 444.hu.

Ezzel az összeggel pedig hazánk kapja majd a legtöbb pénzt az unió első koronavírus-segélyalapjából,

úgy, hogy a döntés idején mindössze húsz fertőzöttről lehetett csak hivatalosan tudni.

A Spiegel-nek nyilatkozó szakértő azonban abszurdnak nevezte az egész helyzetet, hogy egy olyan ország jut ekkora pénzhez, amit a vírus alig érintett, miközben a hatszor népesebb, és már márciusban is nagyon súlyos járvánnyal küzdő Olaszország mindössze 2,3 milliárd eurót kaphat majd az alapból.

A lap azt is megemlíti, hogy szinte naponta éri kritika Orbán kormányának antidemokratikus húzásait,

ráadásul az EU nagyvonalú támogatásával csak a magyar miniszterelnök diktatórikus hatalomépítését finanszírozzák, ezzel pedig az EU saját értékeit ássa alá.

Korábban Ursula von der Leyen bizottsági elnök, Donald Tusk illetve a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is erős kritikákat fogalmaztak meg a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.

A Spiegel cikke azt is megemlíti, hogy az Orbán-kormány az EU hatalmas támogatása ellenére, visszatérő elemként azt kommunikálják, hogy

“Brüsszel nem segít” a koronavírus elleni küzdelemben,

nem számíthatnak a magyarok az EU-ra, de a Kínai Népköztársaság kihúz minket a bajból.

Az CRII koronavírus-segélyalapjába egyébként az EU a kohéziós alapok még fel nem használt pénzeit csoportosította át, ami összesen 37 milliárd eurót tesz ki, így ez a magyarázata annak, hogy Magyarország ilyen magas összeget kaphat belőle.
A magyar kormány álláspontja szerint, az országnak egyébként is járt volna az unió segítségként nyújtott kohéziós alapjából átcsoportosított támogatása, ezért mondják, hogy az EU nem adott plusz pénzt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!