Az itthoni beteg nem számít? Erdélybe toboroz magyar orvosokat a Fidesz!

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter

Egy kórházaknak küldött körlevél szerint Erdélybe toboroz magyar orvosokat a Fidesz! Miközben az egész ország a koronavírussal küzd, betegek tízezreit küldik haza a kórházakból, minden gyógyító kézre szükség volna,

Kásler Miklós levelet írt a kórházigazgatóknak, hogy mérjék fel: van-e magyar orvos, aki dolgozna Romániában Sepsiszentgyörgyön és Kovászna megye más településein.

A Népszava megszerezte a levelet, amelyből kiderül: a miniszter kérését épp azon a hétvégén továbbították, amikor Kásler Miklós két kórházigazgatót is kirúgott. A toborzás egyébként azért is felháborító, mert március 12-e óta kormányrendelet írja elő, hogy a járványügyi vészhelyzet miatt az egészségügyi dolgozók csak Kásler engedélyével távozhatnak az országból.

Amikor a Népszava magyarázatot kért,

a minisztérium azt a kioktató hangvételű választ adta, hogy „a kormány mindig egész nemzetben gondolkodott.”

A tárca sajtóosztálya szerint csak egyetlen erdélyi kórház kért két-három aneszteziológust. Ennek azonban ellentmond, hogy a miniszter levelében egyértelműen az szerepel, hogy több helyen is számítanának a magyar orvosokra: Sepsiszentgyörgyön és Kovászna megye más településein.

A magyar orvostoborzás fideszes magyarázatának más részei is ellentmondásosak.

Káslerék szerint „a járvány jelenlegi magyarországi helyzete még lehetővé teszi, hogy néhány szabad kapacitással bíró aneszteziológus Erdélybe utazzon.”

Ez csak azért érdekes, mert a levél kiküldése idején Kásler elrendelte 36 ezer kórházi ágy kiürítését. Vagyis miközben ápolásra szoruló magyar betegeket kiraknak a kórházakból, a magyar orvosokat Romániába küldenék.

A Fidesz egyébként védőfelszerelést is küld: Csíkszeredába és Sepsiszentgyörgyre szerdán már meg is érkezett a magyar kormány támogatása: több tízezer védőmaszk, védőkesztyűk, védőruhák, pleximaszkok, védősapkák, cipővédők, védőszemüvegek és fertőtlenítőszerek.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!