Stratégiai hibát vétett a kormány, ebből még nagy baj lehet!

AFP Photo/Kisbenedek Attila

Most már egyre világosabbá válik itthon is, hogy a legnagyobb hiba, amit a kormány elkövetett, az a koronavírus-járvány kezelésében, az a tesztelések nagyon alacsony száma.

A koronavírus-járvány terjedését a higiénés rendszabályok betartása lassíthatja, nem pedig a vírustesztek – jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Ezzel a kijelentéssel csak az a legnagyobb gond, hogy pontosan neki kellene tudnia a legjobban, hogy

ha eleget tesztelnének, akkor lehetne kiszűrni, és elkülöníteni a tüneteket nem produkáló, ám fertőző személyeket,

hogy ne legyen  lehetőségük olyanoknak átadni, akikre ez fokozottan veszélyes lehet. Magyarországon szinte minden más ország megfogadta a WHO “tesztelni, tesztelni, tesztelni” tanácsát.

A kétmilliós Szlovéniában is több laboratóriumi vizsgálatot végeznek: túl vannak már a 30 ezrediken is, míg Magyarországon csak 25 ezer körüli az elvégzett tesztek száma. A 8,5 millió lakosú Ausztriában is négyszer ennyi tesztet végeztek, mint itthon. Ezek tények.

Mint ahogy az is tény, hogy a hivatalosan közölt adatok alapján hazánkban az igazolt koronavírus fertőzöttek 6,7 százaléka hunyt el. Ez az arány jelenleg a John Hopkins Egyetem összesítése szerint az USA-ban 3,4, Németországban 2, Ausztriában 2, Csehországban 1,9 %. A WHO és más kutatók becslései szerint a COVID-19 halálozás 1-2 százalék között mozog. A napnál is világosabb, hogy Magyarországon nagyon keveset tesztelnek, ez a különbség magyarázata.

Azt lehet sejteni, hogy -mint minden diktátor-, Orbán szereti a kozmetikázott adatokkal fényezni magát, így ha kevés a tesztelés, akkor kevés lesz a hivatalos fertőzött szám, és elmondhatja magáról, hogy ő kezelte a legjobban a válságot. Csak az felejti el ebben az esetben a felcsúti járányügyi géniusz, hogy ez viszont a legmagasabb halálozási statisztikát fogja eredményezni, amire nem lehet büszke. Róka fogta csuka. Ebben a kérdésben azonban -kövezzenek meg érte-, egyáltalán nem érdekelnek Orbán  kozmetikázott statisztikái.

Az az egy dolog érdekel, hogy a nagy arányú tesztelés tud-e megmenteni életeket!

A nemzetközi tapasztalatok mindegyike azt mutatja, hogy igen nagy jelentősége van a megfelelő számú tesztelésnek. Orbán a diktátor-törvény megszavazása óta minden megnyilatkozásakor egyesszám első személyt használ (hivatalosan nem ő, hanem a kormány dönt), ő rendeli el ezt, ő adja utasításba azt, ő döntötte amazt.

Ha lemegy a járvány, emlékezzünk ezekre a szavakra, hogy ki döntött, kié a felelősség.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!