Elhallgatja a Fidesz az életmentő arcpajzsot, pedig fillérekért lehetne adni!

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megvédhetné az összes egészségügyi dolgozót, mégsem támogatja a Fidesz-kormány azt a magyar fejlesztésű műanyag arcpajzsot, amely pár nap alatt óriási sikert aratott az egész világon. A rendkívül egyszerű és olcsó védőeszköz ötlete Kőrösi Gábor fejéből pattant ki: egy olyan plexilapról van szó, amely nem csak az arcot, hanem még a fület is védi, viselése pedig rendkívül kényelmes – vagyis ideális orvosok, ápolók, gyógyszerészek, bolti eladók, rendőrök és mindenki számára, akinek naponta több száz emberrel kell találkoznia.

A díszletgyártó szakember nem pénzt akar csinálni találmányából, hanem az emberek életét menteni.

Ezért az arcpajzs leírását feltette az internetre, így ma már a világ számos pontján készítik ezt a védőeszközt. A találmány sikerét az is jelzi, hogy az előállításához szükséges műanyag szinte napok alatt hiánycikk lett mindenhol. Magyarországon egy 2600 tagú civil csoport eddig több mint 11 ezer speciális arcpajzsot készített saját pénzen, amit ingyen szétosztottak orvosoknak és nővéreknek. A baj csak az, hogy a civilek lehetőségei kezdenek kimerülni, miközben

a Fidesz-kormány tudomást sem vesz az életeket védő találmányról.

Kőrösi Gábor a Népszavának elmondta, hogy a számlájukon már csak néhány százezer forint van: „kimerültünk anyagilag, pedig megvan az eljárás, amivel pár stancgépen elláthatnánk Magyarország teljes pajzsigényét. Viszont, ha egy gép, egy nap alatt elő tud állítani 5000 arcpajzsot, akkor azt etetni 2 millió forint. Ami nem tétel egy-egy ember védőfelszereléséért, de itt mi ezen a szinten ezt nem tudjuk finanszírozni.”

magyar arcmaszk

A feltaláló szerint nem pénzre van szükségük, hanem főként az alapanyagként felhasználható fóliára. „Bármire nyitottak vagyunk: aki nagy tétel vásárlásával segítene, az ne nekünk utaljon, hanem vegye meg nekünk az alapanyagot.” További részleteket a „3D nyomtatás a koronavírus ellen!” nevű Facebook-csoport oldalán lehet találni.

Az igazi megoldás persze az lenne, ha a magyar állam is beszállna a gyártásba, de a Fidesz-kormány számára mintha nem is létezne a magyar találmány.

Az orvosok és nővérek a saját felelősségükre viselik az arcpajzsot, mivel a beadott engedélykérelemre semmilyen válasz nem érkezett

az Országos Gyógyszeripari Intézettől. Eközben a Kínából behozott felszereléseket valahogy mégis sikerült gyorsított eljárásban engedélyezni… Kőrösi Gábor a Népszavának kijelentette: a szükség felülírja a szabályokat, ezért viselik az arcpajzsot akár engedély nélkül is az orvosok és a nővérek. „Sok helyen nincs más. Próbálja csak meg letépni róluk valaki – az azt hordó ember az életével játszik!”

Hogy miért nem hajlandó a magyar állam támogatni az életmentő találmányt, azt csak találgatni lehet. Talán mert nem Mészáros Lőrinc cége készíti.

Az mindenesetre biztató, hogy a védőeszközt készítő civilek találtak egy magyar vállalatot, amely a közeljövőben remélhetőleg belefog az alapanyag gyártásába. Eközben már egy következő fejlesztésükön dolgoznak, amely egy bármilyen normákat teljesítő, bármilyen szűrővel felszerelhető félálarc, amely szintén hiánycikk, az orvosoknak viszont létfontosságú.

Abban pedig csak bízhatunk, hogy a civileket ellenségnek tekintő Fidesz-kormány nem akadályozza meg őket ebben.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!