A legvilágosabb beszéd, miért teszi ezt az egyetemekkel a kormány

Gurmai Zita az MSZP országgyűlési képviselője a parlamentben szembesítette a fideszeseket azzal, hogy tulajdonképpen mire is megy ki az egyetemek átalakítása, mi is lehet az igazi cél. A parlamentben elhangzott beszédet változtatás és rövidítés nélkül közöljük, mert tökéletesen megmutatja, hogy mi is mozgatja a Fideszt az összes, országot érintő kérdésben!

“Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Képviselőtársaim!

Úgy látom, valamilyen zavar van az önök rendszerében.

A most benyújtott felsőoktatási törvény arról árulkodik, hogy az önök fejében semmilyen egységes koncepció nincs! Azt mondják, hogy decentralizálni kell az egyetemeket. A közoktatásban viszont olyan államosítást hajtottak végre, amilyen nem volt az elmúlt hat évtizedben!

Most akkor hogy is van ez?

Ami nem hatékony a közoktatásban, az hatékony a felsőoktatásban? Az oktatáspolitika azt jelenti, hogy nekünk egy magyar fiatal életét egységes koncepció mentén kell végigkísérnünk! Márpedig ez minden, csak nem egységes koncepció!

Nagy bajok vannak önöknél, tisztelt fideszes képviselőtársaim!

Nagy bajok – vagy nagy lopások.

Egyik rosszabb, mint a másik. Baj az, ha a Corvinus példájára hivatkoznak, ami nincs még egy éve, hogy ebben a formában működik. Tapasztalat hiányában erre hivatkozni nevetséges. A Kaposvári Egyetemet beolvasztják a Gödöllőibe, de arra már nem gondolnak, hogy Kaposváron művészeti kar is van. Így aztán Gödöllőn majd együtt lesz a műtrágya összetételének tanítása meg az esztétika és színházi rendezés. Hát gratulálok!

A Veszprémi és a Keszthelyi Egyetem között valós integráció zajlik, amit a mostani új koncepció egyszerűen szétver, mert Keszthely betagozódik a Szent István Egyetembe. A budapesti gazdasági egyetemről leválasztják a zalaegerszegi kart és összevonják Veszprémmel, azzal, hogy itt a regionális szempontnak kell érvényesülnie.

Regionális szempont? De akkor mit keres Gödöllőn a Kaposvári művészeti kar? El kellene már dönteni, hogy mi ennek az egész fideszes kavarásnak a vezérlő elve: a tematika vagy regionalitás?  Mert így most egy nagy összevisszaság az egész!

Vagy csak arra fáj az Önök foga, ami jelenleg a nevezett egyetemek tulajdona: az ingatlanokra (köztük szállodák és termőföldek).

De én jóindulatúan azt gondolom, Önök egyszerűen nem tudják, mit akarnak. A felsőoktatás színvonalának javításával még egyet is tudunk érteni, de az a törekvésük, hogy kevesebb hallgató legyen az egyetemeken, egyszerűen elfogadhatatlan! És tudják, tisztelt képviselőtársam, itt nem csak egy rendszerről beszélünk, hanem emberi sorsokról is.

A felsőoktatásban dolgozó oktatók jelenleg közalkalmazottak, de az alapítványi fenntartásban megszűnik ez a státuszuk. Tényleg úgy gondolják, hogy a jelenlegi veszélyhelyzet a legalkalmasabb időpont ahhoz, hogy önök emberek százainak létbiztonságát veszélyeztessék?

Persze tudjuk: ha a saját érdekéről van szó, akkor a Fidesznek semmi sem drága.

Az pedig, hogy mit gondolnak önök az autonómiáról és a magánvagyonokról, már régóta világos. Legyen szó bármiről: egészségügyről vagy oktatásról, a Fidesz célja az önállóság visszanyesése, a lehető legteljesebb pártállami kontroll kialakítása.

Ami pedig a más vagyonának tiszteletét illeti: a földmutyi, a magánnyugdíj-pénztárak vagyonának ellopása, vagy éppen a Magyar Tudományos Akadémia intézeteinek lenyúlása kapcsán megtapasztalhattuk, hogy ami Orbán Viktornak megtetszik, az onnantól a Fidesz számára csupán megszerzendő zsákmány.

Az egyetemek mindig is a szabadság fészkei, a kritikus gondolkodás melegágyai voltak. Ráadásul vagyonuk is van – ez mindjárt két alapos ok a Fidesznek arra, hogy leszámoljanak velük. Orbán Viktor pártja most egyszerre indít támadást az egyetemek önállósága ellen és azért, hogy haveri köre megszerezze az egyetemek vagyonkezelésében lévő ingatlanokat.

Csak emlékeztetek, hogy a törvényjavaslatban az átadásra kijelölt ingatlanok között számos győri, balatonalmádi és mosonmagyaróvári ingatlan lett kijelölve – és nem csak óvoda, középiskola és egyetemi épület, hanem több szállodaépület is! Az pedig köztudott, hogy az Orbán család tagjai és hűséges strómanja előszeretettel gyűjtenek be szállodákat.

Az agrárintézmények alapítványi tulajdonba kerülésével pedig jelentős földterületek kerülnek ki az állami vagyonkörből. Halkan kérdezem: felmérte bárki is, mekkora állami vagyonvesztéssel jár ez? A törvényben az olvasható, hogy az egyetem jogosult lesz a részére átadott ingatlanok értékesítésére, de az ingatlanok értékesítéséből származó bevételt csak e törvényben meghatározottak szerint használhatja fel. Szerintem viszont nem is az a kérdés, hogy mi lesz az így befolyt pénzzel. Azt valószínűleg a meghatározott előírások szerint használják majd fel.

Az igazi kérdés az, hogy melyik fideszes oligarcha várja már most azt, hogy szemezgethessen az egyetemek kezelésében lévő ingatlanokból,

szállodákból és földterületekből – persze a fideszes irányítású alapítványoknak köszönhetően bagóért. Mondok egy példát. A törvényjavaslat szerint az átadásra kerülő Natura 2000 területként nyilvántartott ingatlan vonatkozásában nem kell alkalmazni az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló kormányrendeletet, melynek értelmében védett ingatlanok tulajdonjogának átruházásához a védettség jellege szerint felelős miniszter előzetes egyetértése szükséges.

A nemzeti vagyonról szóló rendelkezések szerint az állam kizárólagos tulajdonába tartoznak az állam tulajdonában álló parkok, amelyek forgalomképtelenek. A törvényjavaslat alapján az egyetem számára átadásra kerülő közpark azonban így már forgalomképesnek fog minősülni, vagyis szabadon adható-vehető lesz egyesek számára!

És kétségünk se legyen: ha jön egy Orbán-közeli vevő, a fenntartó alapítvány tárt karokkal fogadja majd az ajánlatát, hiszen ezt a testületet nem független és szakmai szempontok alapján kiválasztott személyek fogják vezetni, hanem a kormány akaratát végrehajtó fideszes káderek!

Jelentős változtatásról van szó, hisz ezzel a módosító csomaggal a kormány összesen hat egyetemet alakít át alapítványi fenntartású egyetemmé!

Az MSZP ezt a szabad rablásnak megágyazó barbár autonómiacsonkítást nem tudja megszavazni!

Az egyetemek függetlensége ugyanis több szempontból sem látható biztosítottnak. Nincsenek meg azok a garanciák melyek biztosítanák, hogy az új alapítványi fenntartót független és szakmai alapokon összeállított személyek fogják irányítani. Hiszen itt olvashatjuk a törvényjavaslatban: a kuratórium tagjait maga a miniszter állíthatja össze!

Az alapítványi forma önmagában semmilyen garanciát nem jelent a függetlenségre, hiszen a képzésekről továbbra is a kormány dönt. Az alapítványt pedig fel lehet, és fel is fogják tölteni a kormány akaratát teljesítő emberekkel. A mostani átalakítás nem erősíti a társadalmi mobilitást sem, hisz nem nyújt garanciát arra, hogy a tehetséges, ám nehéz sorsú fiatalok felsőfokú képzettséget kaphassanak.

Erős a gyanú, hogy a mostani átalakítás egyben a fizetős felsőoktatás további kiszélesítését is jelenti. És végül, de nem utolsósorban: az egyetemek kezelésében lévő vagyonelemek elkótyavetyélése a fideszes haveroknak olyan javaslat, amit egy nemzetéért felelősséget érző párt sohasem szavazhat meg.

De ahogy végignézek a Fidesz padsorain, ezt önök úgysem értik.

Köszönöm, hogy meghallgattak!”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!