Amerikai lap: hetek óta tömeges szakaszban lehet a járvány Magyarországon

A New York Times megszerzett egy titkos diplomáciai leiratot, amelyben azt írják, hogy a WHO magyarországi vezetője, dr. Ledia Lazeri állítólag arról beszélt egy diplomatának, hogy

a who szerint a vírus már egy hónapja a tömeges fertőzések stádiumában terjed magyarországon.

A leirat szerint a WHO a színfalak mögött úgy gondolja, hogy már március második hetében tömegessé válhatott a járvány. Ezt az elképzelést arra alapozták, hogy az első ismert betegek szabadon mozoghattak az országban, sőt, egyikük még Szerbiába is távozni tudott. Leírták ezen kívül, hogy a Szent László Kórház kezdetben még hozzá is járulhatott a vírus terjedéséhez, mert hagyták, hogy a betegek szabadon vegyüljenek azokkal, akik még nem kapták el a fertőzést.

Azt, hogy a leirat mennyiben felelhet meg az igazságnak, jelentősen árnyalja ugyanakkor, hogy amikor a lap hivatalos nyilatkozatot kért az ügyben,

Lazeri tagadta, hogy valaha ilyen megállapításokat tett volna.

Azt a New York Times is elismerte, hogy egyelőre vita van arról, hogy mi minősül csoportos és tömeges fertőzésnek.

A lap azt is megírta, hogy a WHO állítólag nem bízik a magyar adatokban, mert gyanúsan kevés tesztet végzünk (uniós szinten a sereghajtók között kullogunk), emiatt nagy rá az esély, hogy nem pontosak az adataink. A kormány érdemei között emlegették viszont, hogy sok másik vezetéshez képest az elsők között vezettek be társadalmi távolságtartással kapcsolatos korlátozásokat. Ez szerintük érv lehet az alacsony esetszámok mellett.

Bármi is legyen az igazság, az mindenesetre elég valószínűnek látszik, hogy a valós fertőzések száma jóval magasabb lehet, mint amit a hivatalos számok mutatnak. Ezt amúgy Müller Cecília tiszti főorvos és Orbán Viktor is többször elismerte.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!