Brutális megszorításokat jelentett be a kormány

Gulyás Gergely szombati kormányinfóján az alábbi gazdaságvédelmi bejelentéseket tette:

  • Az eddig bejelentett gazdasági intézkedések 380 milliárd forint mínuszt jelentettek az államnak, a járulékok elengedése nagyjából 100 milliárd forint kiesést jelentett eddig.
  • A hétfői gazdaságvédelmi csomag, amit Orbán Viktor fog bejelenteni, a magyar GDP 18-22 százalékát fogja érinteni. A kormány a jegybankkal is egyeztet, tehát a csomag nem csak költségvetési tételeket fog érinteni.
  • Gulyás azt mondta, a kormány a közös teherviselésben hisz, amit magán kezd, a tárcáktól ezért 1345 milliárd forintot vonnak el. (A központi intézményektől 922 milliárd forintot szednek be, a nemzeti foglalkoztatási alapból pedig 423 milliárd forintot, ezeket mind gazdaságélénkítésre fogják használni.) Felére csökkenti a pártok támogatását is, összesen 1,2 milliárd forintot csoportosítanak át a járvány elleni védekezési alapba.
  • A multiknak és a bankoknak is “be kell adni a magukét”, a kereskedelmi láncoktól 36 milliárdot, a bankoktól 55 milliárd forintot terveznek beszedni különadók formájában. Az önkormányzatokat sem hagyják ki, tőlük a gépjárműadó-bevételt csatornázzák át, ez Gulyás szerint nagyjából 34 milliárd forintot jelent.
  • Az egészségügyi dolgozóknak egyszeri 500 ezer forintos támogatást adnak, ez 70 milliárd forintjába fog kerülni a költségvetésnek. Ezen felül az ápolókat és az egészségügyi szakdolgozókat 20 százalékos béremelésben fogják részesíteni.
  • A munkanélküliek száma eddig nagyjából 30 ezerrel nőtt, bár Gulyás szerint vélhetően többen is vannak. Azt is elmondta, április eleje óta a kormány becslése szerint naponta kb. 4 ezren veszthetik el a munkájukat.

Gulyás szerint holnap nemcsak a költségvetés átszabásáról fog dönteni a kormány, hanem döntést hoz egy olyan gazdaságélénkítő csomagról is, ami

a rendszerváltozás óta az ország legnagyobb gazdasági akcióterve lesz.

Az intézkedések a tervek szerint április 15-től vagy május 1-től lépnek életbe.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!