A kirúgottak megmentése helyett inkább ukrán nyugdíjasoknak fizet a Fidesz

A Fidesz egyetlen tollvonással enyhíthetné a várható tömeges munkanélküliséget – ráadásul úgy, hogy ez az államnak nem is kerülne túl sokba! A megoldás pofonegyszerű: ismét lehetővé kellene tenni a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, így rengeteg, idősebb dolgozó megmenekülhetne attól, hogy kirúgják. A kézenfekvő lehetőséget a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) vetette fel mondván: a 60 és 64 év közötti munkavállalókat engedje a kormány korengedményes nyugdíjba. Az MSZP – amelynek már több javaslatát is lenyúlta a Fidesz – azonnal felkarolta a humánus megoldást és már be is nyújtották azt a törvényjavaslatot, mely szerint

a válságos helyzetre való tekintettel a korhatár előtt álló emberek nyugdíjba mehessenek, elkerülve így a munkanélküliséget.

Ez a lépés nem jelentene túl nagy kiadást, hiszen nem érintene sok embert, ahhoz viszont eleget, hogy a várható munkanélküliek száma drasztikusan csökkenjen. Kérdés persze, hogy mit szól ehhez a Fidesz, amely eddig sem törte össze magát, hogy a dolgozó embereknek közvetlenül segítsen. Pedig

lenne honnan elvenni: csak be kellene szüntetni azt, hogy ukrán nyugdíjasok tömegei magyar nyugdíjat kapnak!

Ez úgy lehetséges, hogy egy 1962-es magyar-szovjet egyezmény alapján az az ukrán nyugdíjas, aki lemond az ukrán nyugdíjáról és Magyarországra költözik, jogosult a magyar nyugdíjra! Ehhez még magyar állampolgárnak sem kell lennie. Mivel a magyar nyugdíjak jóval nagyobbak az ukrajnaiaknál, csak 2010 és 2016 között megháromszorozódott a magyar nyugdíjat kapó ukránok száma – akiknek többsége csak bejelentkezik egy magyar címre, de valójában sohasem lakott itt. Amikor megkapják a nyugdíjat, valamelyik rokon vagy megbízható barát összeszedi a bankkártyákat, meg a kódokat, átjön Záhonyig, és az első automatánál felveszi a pénzt, amit még ott átvált euróra vagy dollárra.

Az ukránoknak fizetett magyar nyugdíjak évente csaknem 15 milliárd forintba kerülnek!

És akkor ebben még nincs benne annak a költsége, hogy az ukrán nyugdíjasok is megkapták a magyar rezsiutalványokat, sőt, jelentős részük a magyar egészségügyi szolgáltatásokat is igénybe veszi – kettős állampolgárként alanyi jogon. Aki pedig nem jogosult, havi 7500 forintért megválthatja jogosultságát az egészségügyi szolgáltatásra. Sok magyarul nem is tudó ukrán a járvány előtt évekig tolmáccsal járt a kisvárdai kórházba.

A Fidesznek azonban jó ez a helyzet, mivel a kettős állampolgár ukrán nyugdíjasok tudják, mi a dolguk.

Az ukránok 4 évente átjönnek és ott, ahová bejelentették őket, leszavaznak a Fideszre.

Persze, lehet mondani, hogy ez a pár szavazat nem is számít, de ha azt nézzük, hogy pont ezzel a két-három plusz képviselővel van meg a Fidesznek a kétharmada, máris felértékelődik az ukrán nyugdíjasok szerepe.

A mostani válsághelyzetben viszont a Fidesznek választania kell: az ukránoknak fizet tovább, vagy a magyar dolgozóknak teszi lehetővé a korkedvezményes nyugdíjat?

Mi a fontosabb Orbánnak: hogy lefizetett ukrán nyugdíjasokkal fenntartsa a hatalmát, vagy megmentsen sok magyar embert a munkanélküliségtől?

A választ sajnos sejteni lehet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!