Orbán szembeköpte az egész Európai Uniót – Rendkívüli lépést tett!

Fotó: MTI/EPA

Szerda este jelent meg az a közös nyilatkozat, melyet eleinte csak 13 nyugat-európai kormány írt alá (azóta többen is csatlakoztak hozzá), és mely arról szól, hogy a vészhelyzetre hivatkozva sem léphet fel egyik kormány sem a jogállamiság és a szabad sajtó ellen – közölte a 444.hu.

Bár Magyarország és Orbán nevét konkrétan nem említik, a nyilatkozat szövege mégis egyértelműen a magyar felhatalmazási törvényre utal.

“Az aláírókat mélyen aggasztja, hogy egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák.”

Végül a magyar kormány olyat lépett az uniós tagországok közös fellépésére, melyre senki sem számított.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján jelent meg az a közlemény, miszerint

Magyarország is csatlakozik az uniós tagállamok közös nyilatkozatához.

Tehát pont ahhoz, amit a magyarországi kormány intézkedései ellen hoztak létre.

A magyar kormány mostani álláspontja szerint:

“A rendkívüli intézkedéseket ugyanis csak a feltétlenül szükségesekre kell korlátozni, arányosnak és ideiglenes jellegűnek kell lenniük, rendszeres felülvizsgálatnak kell alávetni ezeket, és tiszteletben kell tartsák a fent említett alapelveket és a nemzetközi jogi kötelezettségeket. Ezen kívül nem korlátozhatják a szólásszabadságot és a sajtó szabadságát.

Az aláíró kormányok szerint közösen, az európai alapelvek és értékek mellett kiállva kell túljussunk ezen a válságon, épp ezért támogatják az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását, illetve felkérik az Általános Ügyek Tanácsát, hogy ha szükségesnek látják, foglalkozzanak a kérdéssel”.

Csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette ki, hogy némely intézkedések túl messzire mennek, aggodalomra pedig különösen a magyarországi helyzet ad okot. A Néppárt 13 tagpártja pedig a Fidesz kizárását kérte a pártcsaládból, mivel szerintük is átlépett egy bizonyos határt Orbán ezzel a lépésével.

Egész Európa felháborodott – üzentek Orbánnak: eddig és ne tovább!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!