Rohamléptekben haladunk egy új államrend felé

A hétfőn elfogadott felhatalmazási törvény, és a szerdán benyújtott törvénymódosítók azt jelzik, hogy az ország rohamléptekben halad egy új társadalmi berendezkedés felé.

Mint beszámoltunk róla, szerdán éjjel Semjén Zsolt benyújtott az Országgyűlésnek egy salátatörvény-csomagot, ami több ponton jelentős változásokat hozhat az ország életében. A javaslatok külön-külön is alkalmasak lehetnének arra, hogy hetekig, akár hónapokig tartó vitákat generáljanak a közbeszédben, együtt azonban

egy olyan egész pályás letámadás képét mutatják, amire rég volt példa Magyarország történetében.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a javaslatokat semmilyen előzetes egyeztetés, társadalmi vita nem előzte meg, derült égből villámcsapásként érték a nyilvánosságot, ráadásul két nappal azután dobták be őket, hogy a kétharmados fideszes többség az ellenzék támogatása nélkül keresztül verte a parlamenten a rendeleti kormányzást határozatlan időre biztosító felhatalmazási törvényt.

A javaslatok zöme eléggé aggasztó képet fest arról, hogy merre tarthat a magyar közélet a jövőben, a törvénycsomag legvitatottabb pontjai nemcsak antidemokratikusak, de több ellenzéki politikus szerint egy egészségügyi válsághelyzet idején egyenesen veszélyesek. Bár egyelőre nem tudni, mi a kormány általános koncepciója, célja az intézkedésekkel, az már most látszik, hogyha elfogadják azokat,

komoly változást gyakorolhatnak az ország politikai és társadalmi berendezkedésére.

Íme a legnagyobb visszhangot kiváltó javaslatok:

  • Az egyik javaslat lényegében gyámság alá helyezné a demokratikusan megválasztott polgármestereket, a veszélyhelyzet ideje alatt meghozott döntéseiket ugyanis a kormányhoz ezer szállal kötődő politikai, katonai, biztonsági vezetők/testületek előzetes hozzájárulásától tenné függővé. Erről bővebben <<itt írtunk>>. FRISSÍTÉS: Gulyás Gergely szerda délután bejelentette, hogy a kormány VISSZAVONJA az erre vonatkozó tervét.
  • A kormány még tovább terjesztené a befolyását a kulturális térre, egy módosító szerint a színházak felügyelőbizottságait többségében minisztériumi kinevezettekkel töltené fel.
  • A salátatörvény a Liget-projektre is komoly hatással lehet, a kormány javaslata lényegében felülbírálná a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többsége által meghozott döntést az építkezések leállításáról. Ha ezt elfogadják, minden mehet tovább a régiben, mintha a budapestiek sosem választották volna meg Karácsony Gergelyt.
  • Ezek fényében szinte mellékesnek tűnik, mégis érdemes megemlíteni, hogy az egyik módosító szerint a kormány Schmidt Mária alapítványának a birtokába tervez adni két budai ingatlant. Erről bővebben <<itt>>.
  • Az egyik legaggasztóbb javaslat szerint a kormány törvénnyel tiltaná, hogy az okmányokban a biológiai nem, és a hozzá tartozó utónév megváltoztatható legyen. Ennek egyelőre nehéz látni a hatalompolitikai hasznát/értelmét, sokkal inkább tűnik a kormány ideológiai alapú jogfosztási kísérletének egy társadalmi kisebbséggel szemben. Erről bővebben <<itt lehet olvasni>>.

A törvénycsomag egyes pontjainak elfogadásához elég az egyszerű többség, egyes pontjai viszont sarkalatosak, ezért az Országgyűlés kétharmados felhatalmazása kell hozzá. Miután a Fidesznek ez megvan, nem kétséges, hogy hamarosan életbe fogják léptetni a vitatott javaslatokat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!