Két nap sem kellett hozzá, hogy a kormány nekimenjen a szexuális kisebbségeknek

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mint megírtuk, alig két nappal a koronavírus-törvény elfogadását követően a kormány egy egész pályás letámadásban több olyan javaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek, melyek komoly változáshullámokat indíthatnak el a magyar közéletben.

Volt egy, ami relatíve kevés visszhangot kapott, véleményünk szerint mégis talán ez ami a legmesszebbre mutathat mind közül (ez az egyetlen ugyanis, ami nem politikai szereplők, hanem kizárólag civilek ellen irányul). A legtöbb javaslat, ami a tervezetben szerepel, bár legalább ennyire antidemokratikus, hatalompolitikai értelemben érthető és indokolható, egyértelműen arra szolgál, hogy a kormány hatalmi törekvéseit segítse. A nemváltoztatás adminisztrációs tiltása esetén azonban egyáltalán nem világos, hogy pontosan mi a hatalompolitikai cél, sokkal inkább tűnik úgy, hogy nem szól másról,

mint a kormány egy egyszerű, ideológiai alapon történő jogfosztási, megkülönböztetési kísérletéről egy társadalmi kisebbséggel szemben.

Nehéz lenne mással magyarázni, különösen egy súlyos egészségügyi válsághelyzet idején, hogy mi szüksége volna a kormánynak arra, hogy anyakönyvi szinten rögzítse a születési nem fogalmát, és hogy törvényben tiltsa meg a lehetőséget ennek a megváltoztatására.

Az Index által megkérdezett közigazgatási szakértő sem segített túl sokat, hogy világosabbá tegye a helyzetet, csak a törvény lehetséges következményeiről beszélt. Azt mondta, miután az anyakönyvi nyilvántartásban mindenki a neméhez tartozó utónévvel szerepelhet csak, a törvény várható hatása az lesz, hogy a nemüket megváltoztató emberek nemcsak a lelki nemüknek nem szerezhetnek ezentúl államilag elismert érvényt (ami az Alkotmánybíróság egy 2001-es határozata szerint amúgy jogukban állna), de a nevüket sem változtathatják meg majd ez a lelki nem szerint. Ha elfogadják a törvényt, nemet változtatni továbbra is tudnának ugyan, hivatalos formában azonban nem állna azt többé módjukban elismertetni.

Hogy mi indokolhatná ezt a módosítást a kicsinyes szemétkedésen, jogi akadálygördítésen túl, különösen egy járvány idején, számunkra sajnos egyáltalán nem világos.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!