Itt a vége: a Fidesz azonnali kizárását kezdeményezik

Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Elég régóta billeg a Fidesz helyzete az Európai Néppártban, jelenleg a tagsága fel van függesztve, amely gyakorlatilag kizárja a párt képviselőit a frakció döntéshozatalából. Azonban a hétfői diktátor-törvénnyel Orbán túl messzire ment, és

a Fidesz azonnali kizárását kezdeményezték a néppártból!

A Népszava információi szerint a dán Konzervatív Néppárt elnöke Soren Pape és európai parlamenti delegációvezetője Pernille Weiss kedden hivatalos levélben értesítette erről Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt.

A dán Konzervatív Néppárt EP-képviselőjének tudomása van arról is, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt. A kizáráshoz az EPP szabályai alapján az szükséges, hogy öt országból, legalább hét tagpárt indítványozza azt a néppárt elnökéhez intézett levelében. Ekkor döntéshozó fórum elé kell vinni mindenképpen a javaslatot.

“Gyorsan és határozottan akartunk cselekedni”

– indokolta Pernille Weiss, hogy miért siettek a levélírással. Szerinte a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy nem maradhat a pártcsalád tagja. A dán frakcióvezető szerint sok pártelnök reménykedett abban, hogy a Fidesz visszatér a jogállamiság útjára, ezért támogatták a felfüggesztést a kizárás helyett.

“Ezek után a Fidesznek végképp nincs helye közöttünk”

– mondta. Az EP-képviselő közölte, arra biztatja képviselőtársait is, hogy csatlakozzanak a felhívásukhoz.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!