Továbbra is hiánycikk a szájmaszk – megoszlik a vélemény a viselését illetően

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Magyarországon az egészségügyi szájmaszkokból továbbra is hiány van, a gyógyszertárakban szinte egyáltalán nem lehet hozzájutni, az internet azonban kínál megoldást. A világhálón árusított maszkokat, annak ellenére, hogy filléres és egyszer használatos tételről van szó, mégis van, hogy 1500 forint körüli összegért kínálják.

Múlthét pénteken tartotta meg szokásos reggeli beszédét Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, ahol elmondta, hogy

“milliószámra vannak maszkjaink”.

A miniszterelnök már korábban is arról beszélt, hogy a kormány gőzerővel dolgozik azon, hogy a szükséges helyekre elegendő maszk jusson, ennek ellenére a legtöbb gyógyszertár ajtajára nagy betűkkel ki van írva, hogy készlethiány miatt nem lehet maszkot kapni!

Az ATV stábja három budapesti patikát is felkeresett, hogy vegyenek a legegyszerűbb fajtájú sebészi maszkból, azonban nem jártak sikerrel, mivel azt tapasztalták, hogy továbbra is hiánycikknek számít az eszköz.

Az egészségügyi maszkok viselésével kapcsolatban pedig, nagyon eltérő álláspontokról lehet hallani. Az operatív törzs valamint a WHO szerint,

az egészséges embereknek nem kell hordaniuk,

míg ezzel szemben az orvosi kamara mindenkinek javasolja a szájmaszk viselését.

Elvileg bárki lehetnek vírushordozó, attól függetlenül, hogy nincs tünete vagy csak nagyon enyhe, így javasolt lenne a maszk viselése.

A csatorna híradója felkereste a hazipatika.com főszerkesztőjét, aki elmondta:

a civil felhasználóknak az egyszer használatos maszkok is megfelelőek, így akár az otthon készítettek is.

“Ha valaki valamilyen oknál fogva nem jutott hozzá a maszkhoz, akár egy kendőt is hordhat, de itt is figyelembe kell venni, hogy egyszer használjuk, és mindenképpen mossuk ki a használat után. Ugyanez igaz az otthon készített maszkokra is, hogy körültekintően. Tehát egyszer használjuk és mossuk ki” – közölte Kulcsár Hajnal.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!