Hiába a kormányzati kommunikáció, a magyarok többségét nem tudták meggyőzni

Az IDEA Intézett végzett március 17-20. között egy reprezentatív kutatást, melyben arra voltak kíváncsiak többek között, hogy a válaszadók szerint a kormány elegendő támogatást biztosít-e az egészségügynek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, illetve vizsgálták a kormányzati tájékoztatás társadalmi megítélését is.

A vizsgálat megint bebizonyította azt a nézetet, miszerint a kormánypárti és ellenzéki szavazók olyanok, mintha másik országban élnének. Ismét megerősítést kapott a “két Magyarország” narratíva – közölte az atv.hu.

A Fidesz-KDNP szavazói most kicsit magányosnak tűnnek, mivel az összes válaszadói csoporttal szemben, csak ők látják teljesen felkészültnek az egészségügyet a koronavírus-járvány kezelésére.

Szerintük a kormány elegendő támogatást biztosít az egészségügynek a járvány leküzdéséhez, valamint ők a kormányzati tájékoztatással is elégedettek.

c3000
Forrás: IDEA Intézet

A kormánypárt szavazóinak pozitív megítélése ellenére, az ország lakosainak nagy része rossznak értékeli a magyar egészségügy koronavírus-járványra való felkészültségét.

Ez azonban egyáltalán nem meglepő, hisz az egészségügy helyzete “egyértelműen kormányzati kompetencia kérdése, így értelemszerűen az egyébként is elkötelezett Fidesz–KDNP-szavazók az egészségügy felkészültségét inkább megfelelőnek tartják”.

A kormánypártiakkal ellentétben, az ellenzéki szavazók, valamint a pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok, egyaránt felkészületlennek látják a magyar egészségügyet egy ilyen járvány kezeléséhez.

A megkérdezettek 58 százaléka látja továbbá úgy, hogy a magyar egészségügy nem kap elegendő támogatást a koronavírus-járvány megfékezésére.

c3000 1
Forrás: IDEA Intézet

És bar itt is érvényesül a pártpolitikai polarizáció, tehát a Fidesz–KDNP-szavazók vélemény-magányossága, mégsem olyan kimagasló az eredmény, hisz a kormánypárti szavazóknak kevesebb mint a fele (49 százalék) gondolja csak úgy, hogy az egészségügy elégséges kormányzati támogatást kap.

Hasonló a helyzet abban a kérdésben is, hogy milyennek látják a kormányzati tájékoztatást. Ezzel kapcsolatban is a Fidesz-KDNP-szavazók a legelégedettebbek, míg a megkérdezettek összességében inkább elégedetlenek.

c3000 2
Forrás: IDEA Intézet
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!