Vajon mire célzott Orbán? Nem mondta ki nyíltan, de veszélyben vannak a képviselők?

Fotó: Földi Imre / MTI

A diktátor-törvény tegnapi vitájakor Orbánnak volt egy érdekes mondata, ami fölött sokan átsiklottak, egyrészt mert nem tudták értelmezni, másrészt pedig elveszett a csatazajban. Pedig egy igen fontos dologban érvelt: miért is akarja határidő nélkül a felhatalmazást, és miért nem elégszik meg a 90 nappal, amit javasolt az ellenzék.

“Önök, mi, mindannyian így együtt 90 nap múlva sokkal rosszabb állapotban leszünk, mint ma!”

– mondta Orbán a teremben lévő képviselőknek. De mire is célozhatott a miniszterelnök? Vajon arra számít, hogy 90 nap múlva olyan szinten fog pusztítani a járvány Magyarországon, hogy az országgyűlés nem lesz határozatképes?

Végeztünk egy gyors kigyűjtést a parlamenti képviselők életkorát tekintve, amiben 1-2 fős hibánk lehet, mert volt egy pár képviselő, akinek nem találtuk meg a születési dátumát. Arra voltunk kíváncsiak, vajon hány olyan képviselő foglal most helyet az országgyűlésben, akit a vírus fokozottan veszélyeztet. A számok minket is megleptek.

A 199 országgyűlési képviselőből 44-en vannak akik elmúltak 60 évesek (a születési évet vettük figyelembe, így vannak, akik idén fogjákbetölteni a 60. évüket). A 44 főből 17 pedig 65 éves is elmúlt. Tehát a parlament 20 százalékának kiemelten fontos figyelnie az egészségére a járvány idején, de ez azért nem akkora szám, ami megakadályozná a parlamenti működést.

Ha azt vizsgáltuk, hogy pártok szerint hogy alakul ez a szám, akkor azt kaptuk, hogy a Fidesz képviselői közül 37-en tartoznak a veszélyeztetett korúak közé -közöttük jópáran már 70 felett vannak-, míg az ellenzékből heten. Ha ők mindnyájan karanténba szorulnak, és nem tudnak részt venni a parlamenti ülésen, akkor is határozatképes marad a parlament, de

a kormány elvesztheti a parlamenti többségét!

Orbán ettől félhet, mert nincs hozzászokva, hogy tényleges együttműködést folytasson, tárgyalásos úton hozzon konszenzusos törvényeket. Az ellenzék konstruktivitását és azt, hogy nem politikai célok  motiválják, az is jelzi, hogy Tóth Bertalan MSZP elnök azt is felajánlotta erre az esetre, hogy román mintára digitálisan történjenek ekkor a szavazások, hogy azok a képviselők is tudjanak szavazni, akik nem tudnak az otthonukból a karantén miatt kimozdulni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!