Szimbolikus: napra pontosan 87 éve szavazták meg Hitler felhatalmazási törvényét

Az utóbbi napokban sokan párhuzamot vontak Orbán diktátor-törvénye, és a nácik 1933-as, úgynevezett felhatalmazási törvénye (Ermächtigungsgesetz) között, ami 1945-ben bekövetkezett haláláig teljhatalmú diktátort csinált Adolf Hitlerből. Persze Orbán nem Hitler, de abban mintha hasonlítanának, hogy a náci vezérhez hasonlóan Orbán is egyre több és több hatalomra vágyik. Olyan, mintha Orbán abban hinne, hogyha uralma alá hajtja Magyarországot, uralma alá hajthatja a világot is.

Megsúgjuk neki: ez sosem fog megtörténni.

Bármennyire is próbálja felülértékelni a saját jelentőségét, Magyarország mindig csak egy kis ország marad, Európa egy kevésbé jelentőségteljes szegletén. Talán ez a másik, ami hajtja Orbánt, a vágy, hogy bosszút álljon a magyarokon kisemberségük miatt, ami születésénél fogva őt is erre a sorsra ítélte. Orbánból sosem lesz Adolf Hitler, de még csak Vlagyimir Putyin sem, bármennyire is próbálja lemásolni az utóbbinak a rendszerét.

Ez persze sajnos nem jelenti azt, hogy Magyarországon viszont ne tudna súlyos károkat okozni a mohóságával. Vitán felül áll, hogy Orbán már eddig is durván megerőszakolta a magyar néplelket, egymás ellen uszította, hergelte az embereket, 10 éven át mást sem csinált, mint elvetette közöttük a gyűlölet magvait.

most mintha még ennél is tovább akarna lépni: mintha formálisan is hitler hatalmára vágyna.

Orbánt eddig korlátozták a díszletek: bár már eddig is lényegében korlátlan hatalma volt, a liberális demokrácia díszleteit azért kénytelen volt megtartani. Gondoljunk csak bele, hogy egy a hatalommal ilyen szinten megszállott embert mennyire bosszanthatott, hogy nem kérkedhetett vele. Hiába volt évek óta teljhatalmú úr, idáig mindig kénytelen volt eljátszani a nyugati demokratát.

Ennek most úgy tűnik, vége: Orbán a felhatalmazási törvénnyel a mai napon formálisan is bejelentkezett a diktátori címre (nehezen érthető, máskülönben miért ne adott volna törvényi garanciákat arra, hogy a különleges jogrend nem lesz örökké fenntartható).

Mi tagadás, elegáns dátumot választott:

1933-ban éppen ezen a napon, március 23-án fogadták el Hitler felhatalmazási törvényét.

87 évvel a náci vezér után most Orbán Viktor is úgy döntött, kilép a függöny mögül, és odaáll arra a színpadra, ahol ezidáig csak a történelem legszégyenteljesebb diktátorainak jutott hely.

Egy lehetőségünk maradt: bízunk az ellenzékünkben, és aláírjuk a petíciót, amit a civiljeink indítottak, és amihez fél nap alatt tízezrek csatlakoztak. Illetve talán van egy másik is: amint lecsengett a járvány, mind kimegyünk a Kossuth térre, és megmutatjuk Orbánnak, hogy

Magyarország nemcsak Rákosi népe, de Kossuthé, Petőfié és Széchenyi Istváné is.

Mutassuk meg neki, hogy korai lenne még temetni Magyarországot. Írjuk alá a petíciót!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!