Miközben mindenki a koronavírusra figyel, Orbánnak korlátlan hatalmat adna a Fidesz?

Az elmúlt 10 év talán legnyugtalanítóbb törvényét készül elfogadni hétfőn a parlament. A koronavírus-veszélyhelyzetre való tekintettel a parlament alkotmányozó erővel bíró fideszes fele

korlátlan hatalommal készül felruházni Orbán Viktort a veszélyhelyzet idejére.

Ami igazán rémisztő, hogy a hírek szerint a veszélyhelyzet végének elrendeléséről is Orbán dönthetne egy személyben. (Jelenleg az Alaptörvény úgy szól, a veszélyhelyzetben hozott rendeletek tizenöt napra maradhatnak érvényben, a meghosszabbításukra csak az Országgyűlés adhat felhatalmazást. A törvényjavaslat szerint a veszélyhelyzetnek nem lenne határideje, automatikusan meghosszabbodna.)

A törvénytervezet egyéb részei is okot adnak a nyugtalanságra: arra hivatkozva hatalmában állna Orbánnak a veszélyhelyzet idejére

  • betiltani az időközi választásokat,
  • betiltani az országos népszavazásokat,
  • a Btk. módosításával pedig akár három év börtönbüntetéssel sújtani azokat, akik “valótlant” mernek állítani a járványveszélyről.

Hogy pontosan mit takarna ez a “valótlan”, egyelőre nem világos, ahogy az sem, ki döntene arról, hogy mi számít annak. Ha a kormány dönthet, úgy érdemes észben tartani, hogy arról a kormányról beszélünk, amelyik évek óta összeesküvés-elméletekre, hazug vádaskodásokra építi a politikáját. Megtörténhet, hogy ha a későbbiekben bárki kétségbe meri vonni, hogy még mindig járvány van, az börtönbe kerülhet. Azt sem nehéz elképzelni, hogy Orbán meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, elég csak arra gondolni, hogy 2015 óta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet is többször meghosszabbította.

Rendkívüli helyzet van, ami rendkívüli cselekvést kíván. Senki nem vitatja, hogy a kormánynak joga van hozzá, hogy különleges jogosítványokat vegyen igénybe. A gond az, hogy nem garantálja a nyilvánosságnak, hogy ezeket visszaadja, amint vége a különleges helyzetnek. Ha a veszélyhelyzet automatikusan meghosszabbítható, a Fidesz azt üzeni, hogy a különleges jogok korlátlanul gyakorolhatók. Ha ilyen jogokhoz jut a kormány, határozatlan időre felszámolja az ellenzék jogát a kormány ellenőrzésére.

Orbán Viktor az elmúlt években eljátszotta a bizalmát, hogy nem élne vissza egy ilyen páratlan hatalommal.

Az elmúlt évekből számtalan példát találni rá, hogy a kormányfő visszaél a hatalmával, ha alkalma akad rá.

FRISSÍTÉS:

Hadházy Ákos is hasonló következtetésre juthatott Orbán tervezett törvényjavaslatával kapcsolatban, egy éles Facebook-posztban ugyanis azt írta: a Fidesz terve a törvényjavaslattal, hogy KORLÁTLAN hatalmat adjon a kormány kezébe a veszélyhelyzetre való indoklással.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!