Betelt a pohár – kiosztották az újságírók a kormányzati tájékoztatást

Fotó: Stephanie Lecocq - MTI/EPA

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) kiadott egy állásfoglalást, amelyben tisztán és világosan kifejtik, milyen veszélyekkel jár a teljesen értékelhetetlen szintű kormányzati tájékoztatás, vagy éppen a tájékoztatás hiánya.

“Vészhelyzetben a korrekt, gyors, pontos információ életeteket ment. A tévinformáció, az elhallgatás és a cenzúra emberéleteket veszélyeztet. A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás.”

– írják közleményük elején, majd folytataják: “Egy országban, ahol az adófizetők évi 130 milliárd forintot fizetnek a közmédia működtetéséért, megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök kizárólagos csatornaként a Facebookot használja a vészhelyzetei kommunikációra. A magyar államnak nem feladata Orbán Viktor Facebook-követői táborának növelése, ellenben alkotmányos kötelezettsége, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtson az ország polgárainak az erre fenntartott kommunikációs eszközökön keresztül. Ha a kormányfő közölni kíván valamit a lakossággal, használja a rádiót, a televíziót és az internetes hírportálokat. A Facebook egy amerikai magáncég, a Facebook-fiók nem lehet a hivatalos magyar kormánykommunikáció felülete.

Elfogadhatatlan, ha egy órával a bejelentés után sem tudható, mit jelentett be a kormányfő.”

Ezen kívül szóvá teszik azt is, hogy a kormányzati megszólalók arrogánsak és felkészületlenek, a sajtótájékoztatókon pedig az derül ki, hogy a kormányzat elsősorban rendészeti és politikai kérdésnek tekinti az ügyet, így egyenruhások és politikusok szólalnak meg a járványügyi, közegészségügyi szakemberek helyett.

Rámutattak arra is, hogy elfogadhatatlan, hogy olyan indokkal nem válaszolnak kérdésekre, hogy nem érnek rá, mint mondják: “az újságírók föltett kérdéseire válaszolni kell – nem húsz percben, hanem annyi idő alatt, amíg a releváns válaszok el nem hangzanak … a sajtó munkatársai tízmillió magyar embert képviselnek, velük szemben is tiszteletlenség, ahogyan a kormány képviselői a munkájukat végző újságírókkal bánnak.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!