Ez vár az egészségügyre, ha drasztikusan megnő a betegek száma!

Képünk illusztráció.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az atv.hu közlése szerint kijelentette, hogy a magyar egészségügy felkészült arra a helyzetre, ha valamivel több megbetegedés lenne idehaza.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke szerint azonban, a sokkal jobban felkészült olasz egészségügy “letérdelt, ami nem jó jel”.

Lénárd Rita szerint sokkal több szakemberre lenne szükség itthon is, valamint a MOK úgy véli, nincs elegendő védőfelszerelés az egészségügyben dolgozóknak. Utóbbi állítást az EMMI cáfolja. Szerintük a Magyar Orvosi Kamara valótlanságokat állít, mivel minden egészségügyi intézmény felkészült a járványra, mindenhol megfelelő védőfelszerelés áll az egészségügyi alkalmazottak rendelkezésére.

ATV Start című műsorban Lénárd Rita azt mondta, hogy ők az egyéni védőfelszerelésekre gondoltak, ami azonban jelenleg az egész világon hiánycikk, így kizárt, hogy idehaza ne legyen ezzel gond. Szerinte a kormány ezeket nem tudja kiosztani, mivel ők sem jutnak hozzá. Emlékeztetett Gulyás Gergely egyik korábbi nyilatkozatára, melyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: 120 ezer maszk van Németországban, ami “ott rekedt”.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta továbbá azt is, hogy a magyar háziorvosok idősek, akik – ha nem jutnak hozzá a védőfelszerelésekhez – akár a járvány terjesztőivé is válhatnak.

Kiemelte, hogy a háziorvosok több mint 50%-a 60 év feletti, a 30-as, 40-es éveikben járó orvosgeneráció jelentős része azonban már elment Magyarországról.

Lénárd Rita szerint most szakemberekre lenne szüksége leginkább a magyar egészségügynek, de hozzátette azt is, hogy az egészségügy területéről hallott nehézségek nem biztos, hogy áthidalhatóak egy ilyen felfokozott helyzetben.

Arra a kérdésre azonban, hogy a magyar egészségügy összeomolhat-e, ha fokozódik a járvány, azt felelte: nehéz ezt megmondani, de Olaszország letérdelt, ami nem egy jó jel.

Ebből kiindulva pedig ne legyen senkinek se hiú reménye, még ha a kormány teljesen a helyzet magaslatán is lenne, tömeges megbetegedés esetén szinte biztos, hogy csődöt mondana az így is kritikus állapotban lévő magyar egészségügy.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!