Ez már az ő 2008-a

Nagyon úgy tűnik, hogy Orbán sem úszhatja meg a válságot, ami 2008 után két évvel még miniszterelnököt csinált belőle. Ha akkor nem lett volna válság, Orbán talán ma sem vezetné az országot. Most azonban egy újabb válság hozhatja el az út végét. 

Talán nincs is nagyobb átverés annál, mint amivel Orbán Viktor tíz éve eteti a magyar embereket, miszerint a Fidesz-KDNP jobban kormányoz, mint 2010 előtt a szocialisták. Ezzel szemben a valóság az, hogy nem a kormányzás javult, hanem a magyar gazdaság került sokkal jobb helyzetbe. Nemcsak a világgazdaság van konjunktúrában azóta, hogy ő átvette a kormányzást, de az uniós pénzek is számolatlanul ömlenek a gazdaságba, ami jelentősen erősíti az ország teljesítőképességét.

Orbán nem jobban kormányoz, mint elődei, hanem sokkal szerencsésebb náluk.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ő a világ legszerencsésebb diktátora. Nem csoda, hogy ilyen gazdasági szerencsesorozatok közepette képes volt elhitetni az emberekkel, hogy az ellenzék alkalmatlan idiótákból áll, kiszámíthatóságot és stabilitást pedig csakis az ő kormányzása képes garantálni.

Csakhogy ez hazugság.

Nincs is jobb bizonyíték erre, mint a jelenlegi koronavírus-válság. A helyzet az, hogy Orbánnak az eddigi 10 éve alatt sosem kellett igazán komoly válsághelyzettel szembenéznie, a mostani az első. Ez az első alkalom, amikor egyáltalán kiderülhet, hogy hogy teljesít “háborús” helyzetben. A magyar embereknek hosszú idő után először adódik lehetőségük arra, hogy lemérjék, Orbán Viktor vajon tényleg annyira tehetséges politikus-e, tényleg van-e olyan politikai zseni, mint aminek bő tíz éve a propagandamédiája beállítja.

Abból ítélve, hogy péntek reggel még kategorikusan azt állította, hogy nem lesz szükség az iskolák bezárására, estére viszont sebtében mégis bezáratta őket, minimum kételkedünk ebben. Az sem ígér túl sok jót Orbánra nézve, hogy a koronavírus pillanatok alatt megmutatta, milyen az,

amikor tényleges veszély leselkedik a magyar emberekre,

nemcsak az, amit a Fidesz boszorkánykonyhájában kisütöttek (egy ilyen tapasztalat halálos csapást jelenthet a virtuális fenyegetéseikre). Nem véletlen, hogy Orbán rögtön megpróbálta összekötni a témát eddig Jolly Jokerével, a migrációval. Fatális hibát követett volna el, ha hagyja, hogy holmi vírus miatt szemétre kerüljön mindaz, amiért évek kemény munkájával megdolgozott. Nem nehéz belátni, hogy a koronavírus egykettőre a végét jelenthette volna ugyanis annak a hazugságnak, aminek jó ideje a hatalmát köszönheti.

Persze még nincs kint a bajból – éppen ellenkezőleg. Sosem látott nehéz helyzetbe került: hirtelen mintha minden vészesen egy irányba mutatna, a bukása felé.

Amit eddig a szőnyeg alá söpört, most majd mind a nyakába zúdul. Nincs az a kisvasút, az a stadion, az a dolgozószoba, ami egy válsághelyzetben kitakarná, amit tíz éven keresztül elmulasztott megtenni.

A koronavírus egyszerre nyújtja most majd be a számlát a túlterhelt, kiöregedett orvosok, a 19. századi, lezüllesztett oktatásban rekedt tanárok, a túlközpontosításban szocializált, a felelősséget félelmükben felfelé hárító közszolgák miatt.

Más szóval: a NER miatt. És abban nem lesz köszönet.

Tíz évvel ezelőtt a szocialisták ügyetlen kormányzásának a 2008-as világválság vetett véget. Orbán Viktorénak könnyen lehet, hogy az ő 2008-a, 2020 fog véget vetni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!