Elegük lett az orvosoknak: elkezdtek kitálalni

Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

További kormányzati lépéseket sürget a járvány hatékonyabb megelőzéséhez az orvosi kamara, amely tagjai nap mint nap látják a kórházakban uralkodó tényleges állapotokat, tisztában vannak a helyzet komolyságával. Kincses Gyula, a testület elnöke elmondta, nincs elég szükséges védőeszközük:

Nem hogy kész maszk nincs, de a gyártók alapanyagot sem tudnak beszerezni.

A legnagyobb problémának az orvos és szakdolgozó hiányt tartják, akiknek a létszáma a tarthatatlan bérstruktúra miatt csökkent le. A gyógyítók leterheltsége veszélyezteti a betegbiztonságot, és a helyzet a jövőre nézve sem biztató, hiszen az orvostan hallgatók 50 százaléka tervezi diploma után elhagyni az országot, míg egy normális bérezés mellett a fiatal orvosok 95 százaléka maradna itthon.

„A lélegegeztető gépek önmagukban még nem elegendőek a rendszer hatékony működtetéséhez, ha korlátot jelent a szakember hiány.”

– Svéd Tamás, a kamara titkára.

Az egészségügyi rendszer normál esetben még ideig-óráig el tud működni, de egy ilyen vészhelyzetben hatványozottan jelentkeznek a gondok: az alulfinanszírozottság, a szakemberhiány, a túlterheltség.

Ez az első olyan vészhelyzet, amit nem csak a kormányzati propaganda műhelyekben főztek ki, hanem valós probléma, és amivel a NER-nek szembe kell néznie. Vizsgája lesz ez a rendszernek, hogy meg tudja-e védeni az állampolgárai életét. Eddig nem vizsgáztak túl jól a fiúk.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!