A kormány az éj leple alatt hozta meg különleges intézkedéseit!

AFP Photo/Kisbenedek Attila

Az éjszaka jelent meg az a kormányrendelet, mely meghatározza, milyen különleges intézkedések léptek életbe a koronavírus miatti veszélyhelyzetben.

Szerda éjszaka a Magyar Közlönyben jelent meg az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet, ami felsorolja a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben kötelező intézkedéseket. Ez kimondja, hogy a szlovén és osztrák határokon visszavonásig, azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést.

Nem léphet az ország területére vonat, autóbusz, és polgári légijármű Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból.

Ezen országokból a kormány megtiltja, hogy bárki Magyarország területére lépjen, kivéve ha magyar állampolgár.

Az országba lépés során mindenkinek kötelező az egészségügyi vizsgálat. Azoknál, akiknél kimutatják a COVID-19 fertőzést, tehát a koronavírust, az egyből a kijelölt karanténba kerül. Azoknál pedig akiknél nem merül fel a fertőzés gyanúja, azok otthoni, “hatósági házi karanténba” kerülnek 14 napra, melynek betartását a rendőrség ellenőrzi.

A kormány rendelkezett arról is, hogy a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos lejárt hivatalos okmányai, a veszélyhelyzet megszűnését követően még 15 napig érvényesek lesznek.

Az egyetemeknek zárva kell lenniük, tehát a kormány kifejezetten megtiltja a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatását, az általános és középiskolák esetében azonban a rendelet kimondja:

“az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el”.

Tehát az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el rendkívüli szünetet, erre mától csak a kormány jogosult.

“A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos. De ennek érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége” – írja a Magyar Közlöny.

Felfüggesztik továbbá a Külföldi Nyelvtanulási Programot, valamint felszólítják az oktatási intézményeket, hogy a külföldre irányuló kirándulások tilosak, a már korábban lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

Az éjjel közölt kormányrendelet arról is rendelkezik, hogy az egészségügyi dolgozók, a honvédok, honvédelmi alkalmazottak, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, rendőrök, NAV-foglalkozottak valamint a kormánytisztviselők

“Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el”.

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a honvédség “közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során”, tehát katonák segítik a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját.

Valamint rendelkezik arról is, hogy a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter felhatalmazást kap az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúrarészét képező gazdasági társaságoknál “a működőképességet garantáló különleges szabályok megalkotására”. Ez tehát kimondja, hogy az állami cégeknél történő rendkívüli intézkedések meghozatalára lesz jogosult a miniszter.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!