Sokkal durvább a vírus, mint hittük: tízezrek osztják egy olasz orvos megrázó írását

Fotó: GEORGES GOBET/AFP

Már közel 30 ezer megosztásnál jár annak az olasz orvosnak az írása, aki az olaszországi pokol frontvonalában küzd a koronavírus terjedése ellen. Daniele Macchini azzal kezdi levelét, hogy szerinte most az a felelősségteljes magatartás, ha nem hallgatja el az eseményeket, azokról ugyanis mindenkinek sürgősen tudnia kell.

“A helyzet drámai. Más szó nincs erre. A háború kitört, és a csaták éjjel-nappal folynak”

– írja. Már a levél elején leszögezi: a megjelent hírekkel ellentétben, amelyek a vírus súlyosságát próbálják bagatellizálni, a koronavírus tünetei sokkal durvábbak a hagyományos influenzáénál. A betegeknek nemcsak magas lázuk van,

de levegőt sem kapnak, oxigénre van szükségük.

Mint írja, a koronavírus egyik legnagyobb különbsége az influenzához képest, hogy rögtön ráhúzódik a tüdőre, ahol aztán

“kétoldali szövetközti tüdőgyulladást” alakít ki.

Gyógyszeres terápia nem létezik, írja Macchini, a lefolyás a szervezetünktől függ. A gyógyulást maximum csak támogatni lehet, csak reménykedhetünk, hogy a testünk magától megszabadul a vírustól, más esélyünk nincs.

“Mondjátok meg, melyik influenza okoz ilyen gyors romlást?”

– kérdi Macchini, majd azt is leírja, nem nyugtatja meg, hogy főként idősek a legsúlyosabb esetek, ugyanis látott fiatalokat is lélegeztetőgépen, intenzív osztályon a vírustól.

A doktor szerint mára járványügyi katasztrófa alakult ki, nincsenek többé sebészek, urulógusok, ortopédusok, csak orvosok vannak, akik éjt-nappallá téve dolgoznak, és próbálnak szolidaritást vállalni egymással. Az esetszám folyamatosan nő, egymás után jönnek a teszteredmények, pozitív, pozitív, pozitív, a sürgősségi osztály pedig összeomlóban van.

Az új betegeket azonnal kórházi felvételre utalják, van, akit rögtön intubálni kell, és az intenzívre vinni. Másoknak már ez is késő. Az intenzív megtelt, a lélegeztetőgépek aranyat érnek, már a műtőket is intenzívvé alakították. A személyzet leharcolt, fáradt, a nővérek sokszor sírnak, mert nem sikerül mindenkit megmenteni. Nincsenek már műszakok, sokan hetek óta nem látták a családjukat.

Macchini arra szólít fel, hogy mindenki legyen türelmes, amiért nem folytathatja szokásos életvitelét, de szerinte most a legfontosabb a könyörületesség, főként az idősekkel szemben, akiket ma már egy egyszerű fertőzéssel is meg lehet ölni.

Macchini szavait alátámasztja, hogy kedden jelentette be az olasz miniszterelnök, hogy egész Olaszországot karantén alá helyezik. Ez 60 millió embert érint, az áldozatok száma ugyanis napról-napra több mint százzal emelkedik, ami elképesztően magas szám. Erről részletesebben itt olvashatnak.

Itt megtekinthető Macchini posztja:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!