Elképesztő mértékben nőtt a képviselők vagyona – Mutatjuk a számokat!

A Fidesz hatalomra kerülése óta jelentős változás állt be: egyesek sokkal jobban élnek, mint korábban. Természetesen nem az átlagemberek, hanem a képviselők. Az Mfor.hu megvizsgálta azoknak a honatyáknak a megtakarítását, akik már 2010-ben is helyet kaptak a parlamenti patkóban.

Mint azt biztosra lehetett venni, a parlamenti képviselőink vagyona a háztartások vagyonát jócskán meghaladó mértékben gyarapodott az elmúlt közel 10 évben.

Az összesítésben főleg a pénzügyekre és megtakarításokra figyeltek, a lap számba vette az értékpapírokat, befektetéseket, készpénzt, valamint a feltüntetett követelés-állományt és a tartozások nagyságát is. Ha az utóbbi tételt nem nézzük, akkor beszélhetünk pénzügyi eszközállományról, amiből ha levonjuk a kötelezettségeket, akkor megkapjuk a nettó pénzügyi vagyont.

A vizsgálat 129 képviselőre terjedt ki, mivel ők már 2010 óta, közel 10 éve parlamenti hellyel rendelkeznek. Az ő esetükben a pénzügyi eszközeik – vagyis a befektetéseik, értékpapírjaik, készpénzük és követeléseik – 4,6 milliárd forintot tesznek ki.

Ez a 2010-es állapothoz képest, 216 százalékos növekedést jelent, mivel a vizsgált időszak kezdetén még “csak” 1,47 milliárd forint volt az összvagyonuk.

Ezzel szemben a tartozásuk 1 milliárdról 1,7 milliárd forintra emelkedett 2010-hez képest. Az eszközök és az adósság egyenlegeként elképesztő összeget és változást kaptunk eredményül.

A megvizsgált 129 képviselő összvagyona 401 millió forintot tett ki 2010-ben, tehát ha minden tartozásukat kiegyenlítették volna, még akkor is ennyi pénz maradt volna a zsebükben. Ezzel szemben 2019-ben ez az állomány meghétszereződött: ha ma fizetnék ki az összes tartozásukat a képviselők, akkor is 2,9 milliárd forintjuk maradna.

A valóságban azonban még ennél is nagyobb mértékben gyarapodhatott a képviselők vagyona, mivel a lap nem vette figyelembe az ingatlanokat, autókat, műtárgyakat.

Az azonban biztos, hogy míg 2010-ben 517 ingatlant tüntettek fel vagyonnyilatkozatukban a képviselők, addig ez a szám 2019-ben már 673.

A legnagyobb változás pedig Rogán Antalnál volt megfigyelhető, aki 2010-ben még az eladósodottak között szerepelt, tartozásai akkoriban meghaladták a 46 millió forintot, most pedig már 791,2 millió forint büszke tulajdonosa.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!