Hivatalosan is kitört a válság: elszabadult az infláció, brutális drágulás jön

Forrás: nol.hu

Ne lepődjön meg, ha a szívéhez kell kapnia, amint lemegy a boltba!

Az inflációs ráta elszállása miatt a fogyasztói árak 2012 óta nem látott mértékben, átlagosan 4,7 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

2019 januárjához viszonyítva ez azt jelenti, hogy

  • Az élelmiszerek ára 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 27,6, a párizsi, kolbászé 17,4, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 10,8, a cukoré 8,4, a házon kívüli étkezésé 7,2 százalékkal lett magasabb.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,4, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal nőtt.
  • A szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni, a lakbér 10,3 százalékkal nőtt.
  • A járműüzemanyagok 13,5 százalékkal drágultak.

A 4,7 százalékos infláció sokéves rekordot jelent, utoljára a világválság utóhullámának számító 2012-ben volt 4 százalék felett. A januári emelkedést befolyásolhatta a forint rekordgyenge mélyrepülése, néhány napja pl. már a 340 forintot is átlépte az euró árfolyama. A 4,7 százalékos infláció bár nagyon messze van az MNB 3 százalékos inflációs céljától, a Monetáris Tanács eddig mégsem emelte a jegybanki alapkamatot, mivel érvelésük szerint a jegybanknak nincsen árfolyamcélja. Hogy akkor mitől várják a helyzet javulását, azt nem tudni, a kormány sem tűnik úgy, mintha különösebben aggódna az elszálló árak miatt, most jelentett be pl. egy újabb milliárdokba kerülő nemzeti konzultációt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!