Újabb mélyponton a forint – Mutatjuk az ezt előidéző okokat

Szerdán ismét, immár sokadik történelmi mélypontjára zuhant a forint az euróval szemben a bankközi piacon.

Az euró árfolyama immár átlépte a lélektani határnak minősülő 340 forintot.

A folyamat azonban csütörtök reggelre se mérséklődött, tovább folytatódott a zuhanás.

Tegnap reggel 8 órakor még 338,62 forinton állt az euró, majd 17 órakor már 340,125 forinton jegyezték az unió közös fizetőeszközét. Az éjszaka folyamán már 340,2 forint felett is járt az euró, végül csütörtök reggelre sikerült annyit javítani a helyzeten, hogy reggel 6.30-kor az eurót “már csak” 340,08 forinton jegyezték.

A legfeltűnőbb az utóbbi hetekben az volt, hogy a forint valamiért képtelen volt helyreállni, és egy-két forintos kisebb javulást követően, nagyon hamar újra és újra eladói nyomás alá került – értelmezi a kialakult helyzetet a Portfolio.hu.

A lap hozzáteszi, hogy a forint mostanra eljutott arra a szintre, hogy szinte minden összehasonlításban alulteljesít.

A régiós versenytársakkal összehasonlítva, míg a forint másfél hónap alatt 2,7%-kal lett gyengébb az euróval szemben, addig a lengyel zloty árfolyama stagnál, a cseh korona pedig közel 2,5%-ot erősödni tudott.

A gazdasági portál megírta továbbá azt is, hogy milyen okok állnak a forint gyengülése mögött:

“-A legfontosabb, hogy a magyar jegybank jelenleg talán az egész világon a leglazább, a magyar reálkamat a teljes feltörekvő piaci körben a legalacsonyabb. Mindez abból áll össze, hogy messze nálunk a legalacsonyabb az alapkamat, amihez Európa-rekordon lévő infláció párosul.

-Nagyrészt a fenti okok miatt felerősödött a forint szerepe a carry trade devizaügyletekben, ma gyakorlatilag kockázatmentes üzletnek számít alacsony forintkamaton hitelt felvenni, és azt befektetni más devizában.

Akik ezekben az ügyletekben utaznak, azok viszont abban is érdekeltek, hogy ne erősödjön nagyon a magyar deviza.

-Az utóbbi hetekben kifejezetten rosszul jött a forintnak a dollár erősödése, ezzel ugyanis hagyományosan együtt jár a kockázatosabb feltörekvő piaci devizák esése. Az amerikai deviza hetekig „szemezett” az 1,10-es lélektani határral az euróval szemben, de ezt mostanra egyértelműen áttörte, már 1,09 alatt jár.

-A fenti három fő faktor mellett vannak kisebb súlyú tényezők, mint a továbbra is jelen lévő kereskedelmi feszültségek, a koronavírus esetleges gazdasági hatásai, a mostanra elolvadó magyar fizetési mérleg-többlet vagy a magyar kormány és az EU időről időre feszült viszonya. De alapvetően nem ezek okozzák a forint gyengülését, legfeljebb ráerősítenek arra, illetve akadályozzák a jelentősebb erősödést.”

És, hogy hol ennek a vége?

Az elemzők korábban megjósolták, hogy biztosan át fogja lépni a 340 forintos határt az euró árfolyama, és ebben igazuk lett. Így az is valószínű, hogy tovább fog zuhanni a forint az év első felében, így megközelíti majd a 350-es határt, ám az év második felében javulás lesz tapasztalható, így mérséklődni fog a helyzet és újra 340 alá eshet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!