Karácsonynál betelt a pohár – Keményen beleszállt a kormányba!

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pénteken adott interjút a Pesti Hírlapnak, amiben arról beszélt, hogy a helyi iparűzési adó tervezett változásainak hatására milliárdoktól esnének el a helyi önkormányzatok. Ez a főváros esetében több tízmilliárd forint lenne.

“Káros és igazságtalan javaslat, remélem, csak javaslat marad”

– mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester azzal kapcsolatban is kifejtette véleményét, hogy míg a magyar adórendszer több sebből vérzik, addig a kormány egyedül arra vonatkozólag tesz javaslatot, ami az önkormányzatok egyetlen érdemi bevételét jelenti.

“Vajon miért van az, hogy miközben a magyar adórendszer rengeteg eleme esetén lenne indokolt a felülvizsgálat, valahogy rendre csak az önkormányzatok egyetlen érdemi bevételét jelentő iparűzési adó tekintetében vannak ötletei a kormánynak?”

Szerinte ha számokban akarjuk kifejezni a mostani felvetést, akkor nagyjából 40 milliárd forinttól esne el Budapest, valamint a többi nagyváros is jelentős bevételeket bukna. Karácsony szerint ennek pedig a legnagyobb nyertesei azok a multik lennének, melyek az elmúlt tíz évben több mint 350 milliárdnyi kedvezményt kaptak már az Orbán-kormánytól.

Az atv.hu közlése szerint a főpolgármester emlékeztetett:

“a miniszterelnök a szavát adta, hogy az önkormányzatokat érintő ügyekben az önkormányzatok bevonása nélkül nem dönt. Ehhez képest megint az újságban olvassuk a Budapestet is megrövidítő terveket”.

“A főváros csak az iparűzési adó 54 százaléka felett rendelkezik, a többi a kerületeket illeti. Ha a kormány csökkenti az adókulcsot, az a város kinyírásával egyenlő” – jelentette ki Karácsony.

“Nem tudok udvariasabban fogalmazni: pisztolyt tartanak a homlokunkhoz.

Miközben sem a budapesti személyi jövedelemadóból, sem az itt keletkező ÁFA-ból nem kap vissza a város egy forintot sem” – közölte a főpolgármester, majd hozzátette, hogy most sok száz milliárd forintról beszélünk.

Karácsony Gergely hozzátette azt is, hogy még az iparűzési adóból is megközelítőleg annyit csípnek le, mint amennyivel az állam a közösségi közlekedést támogatja. Ezzel szemben ha többet hagynának a fővárosban keletkező adóbevételekből a városban, akkor soha többé nem kellene a kormánnyal pénzről tárgyalniuk.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!