Rossz lóra tett Mészáros, de a kormány megmentette.

Hétfőn veszi át formálisan a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől a Magyar Villamos Művek, közölte a 444.hu a 24.hu információi alapján. A közgyűlés előre meghirdetett napirendje szerint lemond a teljes igazgatóság és a felügyelőbizottsági tagok is, köztük Mészáros Beatrix is.

Korábban Palkovics László azt ígérte, hogyha megkötik a szerződést, akkor nyilvánosságra fogják hozni, hogy mennyiért vásárolta meg az állami cég az erőművet, ám az MVM továbbra is titkolja a vételárat.

Amit azonban tudni lehet, hogy az állam veszteséggel veszi át a céget.

A közgyűlésre beterjesztett mérleg szerint a 2019-es évet a Mátrai Erőmű 5,99 milliárd forint mínusszal zárta.

Palkovics pénteken tartott sajtótájékoztatója szerint, azért veszi meg az erőművet az állam Mészárostól, mert annak működése hosszútávon biztosítható, a lignitfelhasználáson alapuló széntechnológiával, valamint gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi okokkal indokolta a vételt.

Az erőmű 2015-ben és 2016-ban még 13,6, majd 6,5 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt, majd 2017-ben és 2018-ban már 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.

Ennek ellenére persze Mészárosék még tavaly 11 milliárd osztalékot vettek ki belőle,

a szabad eredménytartalék terhére, a két év alatti 15 milliárdos üzemi veszteség mellett, valamint tavaly 7 milliárd állami támogatást is kapott az erőmű. A veszteség ellenére azért az állam ezt teljesen jó üzletnek tartja.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!