Nyílt lázadás van kialakulóban – most túl messzire mentek Orbánék

Országossá dagadt az az ellenállási hullám, ami az új “Nemzeti Alaptanterv” bevezetése kapcsán alakult ki. Nem csak a szakszervezetek, de most már teljes tanári karok és egyetemi oktatók szólalnak fel a kifejezetten káros, szakmailag elavult módszerek bevezetése ellen.

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyartanárai nyílt levélben tiltakoznak a NAT bevezetése ellen, és kérik „minden felelősen gondolkodó” kollégájukat, hogy csatlakozzanak ők is a tiltakozókhoz. Ahogy a levélben írják, a koncepció kifejezetten

gyerekellenes, mert bár csökkenti az óraszámokat, de tovább növeli a tananyagot!

Az új NAT teljes egészében olyan mint a Fidesz, nem érti a megváltozott világot, nem vesz tudomást a mai fiatalok olvasási szokásairól, még mindig lexikális ismeretek sokaságát akarja a fejekbe tömni kompetencia fejlesztés helyett. De súlyosan tanárellenesnek is értékeli az anyagot, mert el vesz minden szabadságot a pedagógustól, nem ad lehetőséget a saját tapsztalat, rutin megjelenésének, puszta szolgává minősítve a tanárokat.

Szintén nyílt levélben fejezte ki a tiltakozását közel ötven, irodalommal, esztétikával, filozófiával foglalkozó oktató, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Miskolci Egyetemről, a Nyíregyházi Egyetemről, a Pannon Egyetemről és az Eszterházy Károly Egyetemről. Ők azt írják, hogy

“az alaptanterv bevezetése óriási visszalépést jelentene az irodalomtanításban

egy olyan korábbi oktatási szerkezet felé, amelytől 1990 után mindenképpen el kellett mozdulni, sőt a 21. században egészen magunk mögött kellene hagyni.”

Felhívják rá a figyelmet, hogy az oktatandó szerzők komoly irodalomtudományos teljesítmények és értelmezői viták nyomán kerültek be a tananyagban, és ők nem egy focicsapat, aminek a játékosait kénye-kedve szerint cserélgethet bárki. Ezt már csak mi tesszük hozzá, még ha focirajongó miniszterelnökről is van szó.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!