Megvádolta az országot a miniszter – csak ő nem tehet semmiről

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Olyan gusztustalan kijelentést tett a Fidesz, amilyenre idáig még nem volt példa! Kásler Miklós ugyanis egészen elképesztő módon egész Magyarországot megvádolta, miután kiderült, hogy nálunk halt meg rákban a legtöbb ember a schengeni övezetben az Eurostat statisztikája szerint 2016-ban. A miniszter erre reagálva kijelentette:

Az emberek a hibásak a rákos megbetegedésekért, a Fidesz nem tehet semmiről!

A ránk nézve tragikus eredményű felmérést egyébként kedden, a rákellenes világnapon tették közzé: eszerint hazánkban 2016-ban százezer lakosra összesen 345 daganatos betegség miatti halálozás jutott, míg Cipruson ugyanez az arány mindössze 194. Amikor ez kiderült, a Kásler Miklós minisztériuma közleményben jelentette ki: szerintük elsősorban az emberek tehetnek betegségükről. Az Emmi szó szerint ezt írtsa: „a rákhalálozás elleni harcban maguk az emberek tehetik azonban a legtöbbet, mert a magyarországi magas megbetegedési arány legfőbb oka a helytelen életmód és az, hogy még mindig kevesen mennek el szűrésekre.”

Arról azonban a minisztérium mélyen hallgat, hogy a kormány átlagosan havonta csak egyszer használja az egymilliárdért vett szűrőbuszokat!

A Népszava értesülése szerint a minisztérium válaszából úgy tűnik, hogy ők mindent megtesznek, de a konok, önsorsrontó magyarokat ez nem érdekli. Igaz, kissé furcsa, hogy a 2016-os rákos halálozások kapcsán a 2019-ben elindult országos vastagbélrák-szűrésre hivatkoznak: „Ma már van népességszintű a méhnyak- és emlőrákszűrés. Tavaly elindult a vastagbélszűrés és a tüdőrákszűrés is. Csak élni kellene az embereknek az állam kínálta lehetőséggel, mert az időben felismert daganat jól gyógyítható.”

A Fidesz tehát szabályosan kioktatja a 2016-ban rákban elhunyt betegek hozzátartozóit egy három évvel később indult intézkedésre hivatkozva!

Arról azonban Kásler minisztériuma már nem beszél, hogy hatékonyabb szűrővizsgálatokkal, a dohányzás visszaszorításával, a HPV-védőoltások általánossá tételével, a prosztata- és tüdőrákszűrések költséghatékonyabb megszervezésével a rákos megbetegedések 40-45 százaléka megelőzhető lenne. Az Európai Bizottság 2016-os jelentése alapján Magyarországon csaknem 30 ezermber életét lehetett volna megmenteni hatékonyabb megelőzéssel, további 16 000 honfitársunk pedig szintén élhetne, ha gyorsabb és eredményesebb egészségügyi ellátást kapott volna.

Kásler minisztériuma szerint azonban mindenről a betegek tehetnek.

Civilizáltabb országokban a miniszternek egy ilyen kijelentés után menekülnie kell a népharag elől. Vajon nálunk mikor jön el ez az idő?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!