A Jobbik új elnöke Orbán kezére játssza a győzelmet?!

Fotó: MTI/Soós Lajos

Bár nagyon messze van még a következő országgyűlési választás, a mostani hírek azonban igencsak aggasztóak, márami a teljes ellenzéki összefogást jelenti. Jakab Péter, a Jobbik elnöke volt a vendége az ATV Start műsorának, melyben kijelentette:

“Az összellenzéki tortában Gyurcsány a mazsola. A mazsola, az egyik legmegosztóbb élelmiszer, ki nem állhatom”.

Míg a DK elnöke szeretné, ha 2022-ben az összes ellenzéki párt közös listán indulna és közös miniszterelnök-jelöltjük lenne, addig Jakab Péter elhatárolódik Gyurcsány győzelmi receptjétől.

A Jobbik elnke szerint, csak több országos lista képes azokat a szavazókat megnyerni, akik kiábrándultak a Fideszből:

“Ezeket a szavazókat nem lehet engedni, hogy bolyongjanak a politikai térben, meg kell tudni őket szólítani, erre, én azt gondolom, hogy Gyurcsány Ferenc alkalmatlan, a Jobbik viszont alkalmas. Éppen ezért, hogyha egy többlistás konstrukciót állítunk fel, akkor megadjuk ezeknek az embereknek azt a lehetőséget, hogy úgy váltsák le a kormányt, hogy közben ne kelljen igent mondaniuk arra, amire világ életükben nemet mondtak – mondta a műsorban.

Jakab szerint két listát kéne állítani, az egyik listát a 2010 előtti politikai élet szereplői, vagyis az MSZP, a Párbeszéd és a DK alkothatná, míg a másikat a 2010 utániak, vagyis a Jobbik, a Momentum és az LMP. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy minden egyéni választókerületben egy-egy kihívónak kell állnia a kormánypárti jelölttel szemben.

A DK szóvivője a Jobbik elnökének felvetésére elmondta, hogy ha az ellenzéki pártok külön indulnak, akkor veszíteni fognak. Barkóczi Balázs szerint a jelenlegi választási rendszer kikényszeríti az ellenzékből a közös listát.

A Momentumnál úgy reagáltak a hírre, hogy ők még nem gondolkoztak azon, hogy közös vagy két külön listát állítsanak, szerintük ez még korai. Egyedül abban biztosak, hogy az egyéni választókerületekben együtt kell működnie az ellenzéknek.

“Mi jelenleg két dologgal foglalkozunk. Egyrészt azt gondoljuk, hogy a kistelepülések köré épített narancssárga falat kell áttörnünk, másrészt a kormányzásra kell felkészülnünk. Az ehhez hasonló együttműködési javaslatokról szerintük legkésőbb 2021-ben lehet dönteni és akkor kell dönteni” – mondta Hajnal Miklós, a párt szóvivője.

Mikecz Dániel politikai elemző szerint, a legkritikusabb részt a teljes összefogásban, a miniszterelnök-jelölt személye jelentheti majd.

Az azonban már bebizonyosodott, hogy közös erővel esélye nyílik az ellenzéknek arra, hogy megtörjék a Fideszt, és 2022-ben leváltsák őket.

Ha viszont ismét meghiúsul a közös lista, akko sokkal nagyobb magabiztossággal indulhat majd a jelenlegi kormánypárt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!