Komoly kihívás elé állították Orbánt – Sértődött nyavalygás helyett, valódi munkára lesz szüksége

Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Orbán Viktor nem volt túlzottan derűlátó az unió következő hét éves költségvetésével kapcsolatban, mivel Magyarország uniós forrásai akár évi 1 milliárd euróval is csökkenhetnek – közölte az atv.hu.

A DK szerint nem megsértődni, hanem dolgozni kell a helyzet javításáért, most kell a miniszterelnöknek megmutatnia, milyen befolyásos és milyen kemény tárgyalópartner.

Orbán hétfőn Brüsszelben tárgyalt az Európai Tanács elnökével, ami után kijelentette, hogy további egyeztetések lesznek várhatóak azokkal az országokkal, melyeknek szintén problémájuk van az uniós költségvetési tervezettel.

“Az alapkoncepciója a költségvetésnek az nem sportszerű, ahogy itt mondják, vagy itt kell mondani: unfair. Tehát olyan módosítások vannak a költségvetésben, amely a szegényebb országoktól a gazdagabb országok irányába akar pénzeket átcsoportosítani” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Demokratikus Koalíció szerint azonban “nem sértődött nyavalygásra” lenne most szükség, hanem valódi munkára. Molnár Csaba, a DK európai parlamenti delegációvezetője szerint:

Orbánnak az lenne a feladata, hogy Magyarország érdekeit képviselje, és próbáljon meg több uniós forrást kiharcolni.

“Egyszerű példát lehet neki mondani. Gyurcsány Ferenc 2005-ben, még miniszterelnökként az európai tanácsi alku utolsó éjszakáján is 1 milliárd euró, vagyis mai árfolyamon 330 milliárd forint többlettámogatást harcolt ki Magyarországnak” – nyilatkozta a DK-s politikus.

A Portfolio elemzője szerint, az okozza a legnagyobb gondot, hogy az egyik legnagyobb nettó befizető tagállam, az Egyesült Királyság 2021-től kezdve, a kilépésük miatt, már nem fog több pénzt befizetni az EU közös költségvetésébe. Ennek eredményeképp pedig évi 12-13 milliárd eurós költségvetési lyuk fog keletkezni, mely a felzárkóztatási források, illetve az agrártámogatások csökkenését jelentik. A Brexit hatásaként Magyarország nagyjából 25 százalékkal kevesebb uniós forráshoz juthat.

Az uniós pénzek elosztásával kapcsolatban a legutóbbi soros finn uniós elnökség is nyilvánosságra hozta javaslatát:

Magyarország nagyjából 6,5 milliárd euróval kevesebb forrással kalkulálhat reál értelemben, mint amennyit a mostani ciklusban a felzárkóztatási forrásoknál elért, tehát ebből is következik, hogy évi, nagyjából 1 milliárd euró lehetne az a lyuk, amelyet Magyarországnak az EU források terén el kellene szenvednie” – közölte az elemző.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!