Kezdheti félteni a székét Orbán: kijött egy felmérés, ami mindent megváltoztathat

Orbán régóta azzal hülyíti a magyar embereket, hogy úgy tesz, mintha ő lenne az utolsó remény arra, hogy megmaradjon a magyarság, vagy hogy ne vesszen oda végleg a haza. Ezt az arcátlan hazugságot az utóbbi években aztán megfejelte azzal is, hogy ő már nemcsak a magyarok, de Európa és a kereszténység védelmezője is. A szöveg most úgy szól, hogy csak egyedül ő és bűnszervezete, a Fidesz védheti meg az európai kultúrát és civilizációt a barbár muszlim hordáktól.

A mítoszteremtés nyilván azt a célt szolgálta, hogy minden magyarral elhitesse – legyen szó akár Orbán-hívőről, akár ellenzékiről -, hogy ő a legfőbb politikai törésvonal, hogy a jövőnk azon múlik, hogy hatalomban marad-e, vagy sem. Mindegy is, hogy melyik, a lényeg, hogy az ő hatalmáról vitatkozzunk. Olyannyira bejött neki ez a hazugság, hogy a magyar közélet tényleg másról sem szól évtizedek óta, mint arról, hogy Orbán vagy nem Orbán. Magyarország teljesen foglyul lett ejtve: mindegy, hogy ellene ágálunk vagy mellette, mindegy, hogy cáfolni akarjuk vagy alátámasztani, ennek a mítosznak a mentén vitatkozunk mindenről.

Most azonban kijött egy felmérés, ami minimum kétségessé teszi, hogy vajon 2020-ban is akkora ereje maradt-e Orbán hamis mítoszának, mint egykor. A Publicus szerint a helyzet jelenleg ugyanis az, hogy

a fideszesek kétharmada már el tudja képzelni, hogy egy orbán nélküli fideszre szavazzon.

Ez hatalmas változás, a magyarok hosszú ideje csak az Orbán-dichotómia mentén tudtak diskurálni a magyar közéletről, minden régóta arról szólt, hogy Orbán vagy nem Orbán (vagy ahogy manapság mondják: “geci-e” vagy “géniusz”). A fideszesek jelenleg 42 százaléka mondja azt, hogy akkor is a Fideszre szavazna, ha Orbán már nem lenne benne a képletben, de további 25 százalékuk is valószínűnek vette a nélküle való pártkötődését.

Az ellenzéki szavazóknál azért ennyire még nem egyértelmű a helyzet, ők szemlátomást továbbra sem tudják olyan könnyen leválasztani a Fideszt Orbánról, náluk inkább látszik még mindig egybeforrni a kettő. A DK-sok 82 százaléka mondta biztosra, hogy Orbán nélkül is elutasítaná a kormánypártot, de a momentumosuk 82 százaléka is “valószínűnek” mondta ezt. Az MSZP-sek valamivel megengedőbbek voltak, közülük 10 százalék állította biztosra, hogy Orbán nélkül is leszavazna a Fideszre, “valószínűleg” pedig 29 százalékuk tenne így.

Az ellenzékiek közül a felmérés szerint tehát a szocialisták tudnak leginkább elképzelni egy Orbán-mentes Fideszt. Az mindenesetre mindenképp megdöbbentő, hogy nem az ellenzékiek, hanem pont hogy a fideszesek tudnák igazán elképzelni a Fideszt Orbán nélkül. Ez minimum megkérdőjelezi a miniszterelnök betonbiztosnak vélt pozícióját.

A felmérés további megállapításairól itt olvashatnak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!