Az egyik legnagyobb magyarba rúgott bele Orbán – semmit sem számít neki a nemzeti múlt

Fotó: REUTERS/Laszlo Balogh - RTX30GQH

Újabb titkos döntéssel borzolja a kedélyeket a kormány, most éppen egy titkos határozattal úgy döntöttek, hogy a Természettudományi Múzeumot Debrecenbe telepítik át. A határozat  annyira titkos, hogy szövegét még a múzeum igazgatójának sem mutatták meg, de kiszivárgott információk szerint az áll benne, hogy az intézménynek 2020 végéig el kell hagynia a Ludovika téri épületet, és tíz éven belül Debrecenbe kell költöznie.

A kormány igen felületesen kezeli azt a problémát, hogy itt nem egy lakásköltöztetésről van szó, hanem egy tízmilliós gyűjteményről, amit csak becsomagolni is évekig tart. De tudjuk,ilyen apróságok a kormányt nem szokták zavarni. De legalább az zavarhatná őket, hogy mindezzel az egyik legnagyobb magyarba rúgnak bele.

A Természettudományi Múzeum 1949-től önálló, addig a Magyar Nemzeti Múzeum része volt. Ezt a múzeumot pedig 1802-ben gróf Széchényi Ferenc (Széchenyi István édesapja) alapította, a természettudományi múzeum alapját pedig Széchenyi feleségének, Festecsics Juliannának az ásványgyűjteménye adta. Széchényi az adományozó okiratban egyebek mellett azt is kikötötte, hogy

“ez az országos múzeum mindig ugyanazon a helyen maradjon, ahol az irányító országos kormányszerv székhelyét tartja.”

Persze, jogilag Orbánék megteheteik a költöztetést, meg el kezdhetnek arról blablázni, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az marad, ez már egy másik múzeum, de pont egy olyan kormánynak nem kellene ezt tennie, amely magát konzervatívnak mondja, amely a nemzeti értékeket és hagyományokat ápolja, mint látjuk szóban mindenképp, tettekben már kevésbé.

A másik lehetőség, Orbán titokban így üzente meg, hogy a kormányt debrecenbe kívánja költöztetni, bár ez már tényleg az összeesküvés kategória. Igaz, volt amikor a földművelésügyi minisztériumot akarták Debrecenbe költöztetni, de végül nem lett belőle semmi.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!